Onderzoek geeft inzicht in motieven van verkrachters Zuid-Afrika

Verkrachters komen tot hun misdaad omdat ze vinden dat ze het recht hebben om een vrouw seksueel te bezitten, omdat ze boos zijn op een vrouw, of omdat ze zich vervelen. Eenderde van de daders voelt zich totaal niet schuldig. Maatschappelijke opvattingen over de rollen van mannen en vrouwen versterken het geweld tegen vrouwen nog eens. Dat blijkt uit een studie van de Medical Research Council (MRC) in Zuid-Afrika. Deze organisatie krijgt financiële steun van de overheid en voerde een soortgelijk onderzoek naar verkrachters ook uit in 2008, meldt The Guardian.

De MRC onderzocht de situatie rondom verkrachting in 2008 in de regio van de Oostkaap en Kwazulu-Natal. Het onderzoek van dit jaar richtte zich op de provincie van de stad Johannesburg, één van de dichtst bevolkte gebieden van Zuid Afrika. In beide gevallen leidde dezelfde wetenschapster de studies, Rachel Jewkes.

Zowel in 2008 als in 2010 bleek dat een op de drie mannen zich schuldig had gemaakt aan verkrachting. Van die groep daders voelde eenderde zich totaal niet schuldig. Jewkes merkte dat grote aantallen mannen verkrachting zien als de gewoonste zaak van de wereld, niet iets om je druk over te maken.

Voor het onderzoek van 2010 ondervroegen Jewkes en haar team 511 vrouwen en 487 mannen. Als een man aangaf dat hij een vrouw verkracht had, vroegen de wetenschappers door naar het waarom. De antwoorden vielen niet mee, gaf Jewkes aan in de Huffington Post:

Two-thirds of the men surveyed in that study said they raped because of a sense of sexual entitlement. Other popular motivating factors included a desire to punish women who rejected or angered them, and raping out of boredom, Jewkes said. “Rape is completely trivialized by a great number of men. It is seen as a legitimate activity,” she said

Naast verkrachting bleek geweld van mannen tegen vrouwen een groot probleem. 78% van de mannen gaf toe dat ze zich agressief hadden gedragen tegen een vrouw. Van de vrouwen bekende de helft dat ze wel eens agressief bejegend was door een man.

Om het waarom van al dat verkrachten en geweld te achterhalen, legden Jewkes en haar team mensen een stelling voor. Uit de reacties bleek duidelijk dat veel mensen, mannen meer dan vrouwen, het er mee eens zijn dat de man de baas is.  Als een vrouw het daar niet mee eens is, zijn de gevolgen voor haar. Had ze zich maar goed moeten gedragen.

Voorbeelden? ‘Een vrouw moet haar man altijd gehoorzamen’: 87% van de mannen en 58% van de vrouwen is het daar mee eens. ‘Een vrouw kan haar echtgenoot nooit seks weigeren’: 39% van de mannen en 29% van de vrouwen onderschrijft dit. En één op de vijf mannen vindt dat hij het recht heeft zijn partner te straffen als zij hem niet gehoorzaamt.

Ook de standpunten rondom verkrachting maken duidelijk dat vrouwen meestal niet op hulp hoeven te rekenen. Verkracht? Eenderde van de mannen en vrouwen vindt dat dan als eerste gekeken moet worden naar het gedrag van het slachtoffer. Gaf zij aanleiding? Gedroeg ze zich wel zedig genoeg? Over de dader geen woord. Bovendien gaf een op de vijf mannen aan dat vrouwen soms gewoon verkracht wíllen worden. Van de vrouwen was 15% die mening toegedaan. Gelukkig is iets meer dan de helft van de mensen het erover eens dat een vrouw wél verkracht kan worden binnen het huwelijk. Ook is het een teken van vooruitgang dat maar 8% van de vrouwen vindt dat een man altijd het recht heeft om zijn partner te straffen.

Ondanks die gunstige uitzonderingen zijn de sociale verhoudingen voor Jewkes duidelijk. In The Guardian concludeert ze:

Jewkes said: “What we see here is a set of attitudes reflecting men’s views that they are legitimate in the use of violence against women, and women in many respects acquiescing to this.”

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.