About

De naam van dit weblog verwijst naar een beweging in Somalië, waar de macht lange tijd in handen was van vijf verschillende clans. Na jaren van oorlog begonnen deze clans begin 2000 te werken aan de wederopbouw van hun land. Vrouwenorganisaties merkten al snel dat er alleen mannen aan tafel zaten. Want die hadden binnen de vijf clans de macht. Daarom richtten vrouwenorganisaties een zesde clan op. Eentje die open staat voor alle vrouwen, ongeacht hun afkomst. Zo konden zij een plek aan de onderhandelingstafel veroveren, en zij aan zij met de mannen bouwen aan een betere toekomst.

De Zesde Clan het weblog wil op een virtuele manier die plek aan de onderhandelingstafel innemen. Door de stem van vrouwen te laten horen en aandacht te besteden aan hun kennis, ervaring, prestaties en opinies. Het blog richt zich daarbij met name op ontwikkelingen in de wetenschap, politiek en cultuur. In Nederland, maar omdat wij slechts een klein landje zijn nadrukkelijk ook elders op de wereld.

Het gebeurt volgens De Zesde Clan nog te vaak dat de stem van vrouwen ondergesneeuwd raakt en dat de talenten van vrouwen niet aan bod komen. Gezien deze realiteit heeft dit weblog een duidelijk feministische inslag. Voor de definitie van feminisme verwijst De Zesde Clan graag naar Rebecca West. Een beroemde quote van haar is: “I myself have never been able to find out what feminism is; I only know that people call me a feminist whenever I express sentiments that differentiate me from a doormat or a prostitute.”

UPDATE mei 2011: beleid voor reacties.

Als zelfs een lovende boekrecensie voorzien wordt van het etiket ‘zeurende feministen’ is het hoog tijd dat ook dit feministische weblog een expliciet beleid voor reacties opstelt. (En dan hebben we het nog niet gehad over de viagra spammers en de schuimbekkende haters die vinden dat De Zesde Clan ‘een beurt’ nodig zou hebben). Aan de ene kant jammer dat dit moet. Toch zien wij dit als een positief teken. Steeds meer lezers weten dit weblog blijkbaar te vinden.

Lieve lezers, voel je vooral vrij om een reactie te plaatsen. Maar hou daarbij rekening met het volgende:

 • De Zesde Clan is baas op eigen site.
 • laat het in ieder geval doen voorkomen alsof je het artikel waarop je wil reageren ook inderdaad goed gelezen hebt.
 • Neem eerst een kijkje bij Feminism 101. Warm aanbevolen: het artikel over het vooroordeel dat feministen expres iets zouden zoeken waar ze daarna lekker boos om kunnen worden, het stuk seksisme is meetbaar  en de kwestie ja, maar de mannen dan.  Daaraan gerelateerd: de mannenrechten activisten bingo kaart! Goed voor eindeloos plezier. Lees dit soort bronnen eerst. Je voorkomt daarmee seksistische discussies die al zes miljard keer zijn gevoerd op feministische weblogs en die een goede dialoog ernstig in de weg staan.
 • Bij twijfel: verdiep je in de wet van Helen Lewis (”Comments on any article about feminism justify feminism”, zie ook hier). Of dit overzicht van tien gebruikelijke reacties op feministische artikelen. Met bijbehorende antwoorden, dus dat scheelt blogsters veel tijd.
 • O bah, een feministische site, kun je niet over iets belangrijkers schrijven? Zoals XYZ? Lees eerst dit voordat je zulke opmerkingen met suggesties voor belangrijkere onderwerpen naar dit weblog stuurt. Of dit, over een paar dingen die je niet moet doen als je een feministisch weblog betreedt.
 • Bedenk dat als je een man bent, deze site niet om jou draait. Kan lastig zijn. Maar dat is dan jouw probleem. In plaats van boos te worden op feministen, kun je je beter uitgedaagd voelen om iets tegen seksisme te doen. Ideetje… Plus, zie 1, De Zesde Clan is baas op eigen site.
 • Vuilspuiterij, intimidatie en onsamenhangend geraaskal van het type ‘dóóód, jullie moeten dóóód’ belanden meteen in het ronde archief.

UPDATE JANUARI 2012: ‘heeeeej, ik kan jullie nergens op Twitter vinden!’ Die reactie krijgt De Zesde Clan de laatste tijd vaker. Klopt, we twitteren niet omdat 140 tekens de nuance in de weg staan. We gaan graag in de leer bij Feminist Hulk, die in Amerikaanse kringen al een tijdje succesvol het patriarchaat aan gort mept, en komen dan misschien nog eens op het Twittervraagstuk terug. In de tussentijd plaatsen we onder de naam Ida Mels via Twitter wel al links naar nieuwe berichten op dit weblog.

UPDATE 2015

Sinds januari 2015 blog ik onder mijn eigen naam (Ingrid van Amelsfort) en link ik via Twitter naar artikelen op De Zesde Clan. Ik vond het tijd worden voor wat meer openheid. De insteek van dit weblog is echter hetzelfde gebleven: achtergronden, analyses, soms nieuwtjes vers van de pers, soms een beschouwing over iets wat al een tijdje geleden gebeurde. Zonder sponsoring, zonder beïnvloeding door instanties, zonder de neiging om  tegemoet te komen aan mannelijke gevoelens van ongemak als ze geen automatisch erepodium toebedeeld krijgen. Hier staan vrouwen centraal.

Reacties

 • sandra van dok  On augustus 17, 2010 at 11:58 am

  Ha Ingrid,

  Ziet er al zeer professioneel uit je site! Mijn complimenten.

  Al babbelend over blogs, twitter en wordpress hoorde ik net van een mediawijze collega dat wordpress net geupdate is waardoor het veel gebruiksvriendelijker is geworden.

  ga even werken nu

  groetjes sandra

 • tikara  On augustus 20, 2010 at 8:23 am

  Heel interessante blog! En natuurlijk een heerlijke definitie van feminisme van Rebecca West 🙂

 • sandra rottenberg  On februari 2, 2012 at 1:45 pm

  Beste Ida Mels,
  Ik zoek contact met je ivm De Globaliseringslezing die ik organiseer op 7 maart a.s. hoe kom ik met jou (jullie) in contact?
  Ik ben enorme fan van het blog, dank voor de dagelijkse portie scherpte en humor. Hartelijke groet, Sandra Rottenberg

 • Samira  On april 28, 2012 at 9:56 pm

  Ik ben zo blij dat ik deze blog ben tegengekomen 🙂 Kunnen jullie misschien meer artikelen schrijven omtrent de situatie van vrouwen en feminisme in Nederland? Die zijn namelijk onwijs interessant!

 • Bart  On juli 17, 2012 at 11:29 am

  Geachte Ida,

  Mijn naam is Bart en ik werk voor Twizzworks. Voor een aantal van mijn clienten ben ik op zoekn naar interessante weblogs.
  Indien u geinteresseerd bent in materiaal voor uw website dan hoor ik graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Bart
  Marketing Manager
  Twizzworks
  bart@twizzworks.com

  • idamels  On juli 17, 2012 at 2:30 pm

   Dag Bart,
   Dank voor je aanbod. Wij kunnen en willen hier echter niet op in gaan. We zijn een non profit vrijwilligersblog en werken zelfstandig. Fijn dat je de weg naar deze site hebt gevonden,
   vriendelijke groeten
   De Zesde Clan

 • Bart  On juli 26, 2012 at 9:00 am

  Geen probleem, mocht er in de toekomst iets veranderen, dan hoor ik het graag.

  Vriendelijke groeten,

  Bart
  Twizzworks

 • Lotte  On januari 15, 2013 at 2:02 pm

  Beste Ida,
  is het mogelijk om contact met je op te nemen? Wij zijn bezig met een onderzoek naar vrouwen en hun participatie tijdens vredesonderhandelingen en hadden je daar graag wat informatie over gekregen. Of moest je interessante contactpersonen hebben waar we eventueel terecht kunnen, mag je het gerust altijd laten weten. Je kan me altijd contacteren via mail: lotte.seigneur@gmail.com

  Alvast bedankt.

 • ninaschrijft  On april 27, 2013 at 1:09 pm

  Beste redactie van de Zesde Clan,
  Momenteel ben ik bezig met een stuk over de mannelijke personages in de tv-serie Girls. Ik zag jullie stuk over series als Madmen en Game of Thrones en vroeg me af of jullie ook al eens over Girls hebben geschreven. Zou ik een van jullie kunnen bellen? Misschien kunnen jullie vanuit het standpunt van de Zesde Clan iets over deze serie vertellen.

  Groet,
  Nina
  postvoornina@hotmail.com

 • christalijntje  On mei 19, 2013 at 2:28 pm

  Hoi Ida,
  ik had je een e-mail willen sturen, maar zie nergens een e-mailadres op de site. Is er een andere manier hoe ik contact met je op kan nemen?

  Je kunt mij, als je wilt, een mail sturen naar: schilderes (apenstaartje) echriri (punt) nl

  Groet,
  Christine

 • Godin van de liefde  On mei 26, 2013 at 4:12 pm

  Top site. Ga zo door!

 • daisy  On mei 9, 2014 at 10:40 am

  ik vind dit een cool blog en ik volg het al jaren 🙂
  Kwam vandaag deze discussie tegen trouwens, misschien kunnen jullie er wat mee?
  http://sparkamovement.tumblr.com/post/25034153776/olympics-struggle-with-policing-femininity

 • Airco Caravan  On juni 11, 2014 at 4:35 pm

  Hallo Ingrid & Ida, ik stuurde al een tweet, maar hierbij nog wat info over mijn expositie Art of What bij Gemak in Den Haag; een commentaar op de pro-life beweging die geen middel schuwt om abortus als moord neer te zetten. Zij gebruiken gruwelijke foto’s en siliconen embryo’s om mensen schrik aan te jagen. Nu heb ik voor de installatie die ik heb gemaakt 2.000 van die poppetjes besteld en daarmee meer dan de hele voorraad opgekocht, waardoor die pro-life organisatie zelf niet met die poppetjes aan de slag kon! Meer info en beeldmateriaal vind je op http://www.aircocaravan.com . Het gekke is wel dat de pers geen aandacht wil besteden aan deze spannende en inhoudelijke expo (30 jaar na de invoering van de WAFZ). Het is blijkbaar een groot taboe….. vreemd. Vandaar mijn berichtje! Hartelijke groeten en keep up the good work
  Groet, Airco

 • Vreneli Stadlemaier  On oktober 7, 2014 at 7:41 am

  Dag Ida, ik kom graag met je in contact. Vreneli Stadelmaier, SheConsult

 • Annemarie  On december 10, 2014 at 2:08 pm

  Beste redactie van De Zesde Clan,

  Zojuist heeft het NRC een lijst met ‘onze 50 mooiste romans uit de wereldliteratuur’ gepubliceerd op haar website (door Roderick Nieuwenhuis, samengesteld met m.m.v. Pieter Steinz). Er staan welgeteld drie boeken van vrouwelijke auteurs tussen.

  Ik heb de referenties niet paraat naar al het onderzoek dat de mechanismen aantoont waardoor vrouwelijke auteurs buitengesloten worden uit de canon, maar jullie denk ik wel. Zouden jullie aub willen reageren op die lijst? Reacties worden expliciet uitgenodigd.

  Daarbij twee punten van aandacht: 1. de lijst heeft blijkbaar iets te maken met een andere lijst uit 2011; en 2. ze zullen misschien proberen bezwaren af te wimpelen door naar de titel te verwijzen (‘onze’ lijst).

  http://www.nrc.nl/boeken/2014/12/10/u-houdt-van-klassiekers-dit-zijn-onze-50-mooiste-romans-uit-de-wereldliteratuur/

  Bij voorbaat dank!
  Annemarie

 • Daphne van Paassen  On augustus 11, 2015 at 11:03 am

  Ik wil je iets vragen voor Opzij. Zou je contact met mij op willen nemen? groet, Daphne

 • Lisa  On oktober 31, 2016 at 10:46 pm

  Ik ben zeer geïnspireerd door jullie blog en jullie fijne manier van verwoorden! Dankjewel en ga zo door!

 • mdpepers  On november 27, 2016 at 8:04 pm

  Hallo!

  Ik schrijf voor mijn afstudeeropdracht aan de School van Journalistiek een artikel over feministische beroemdheden en hoe dat te rijmen is met de bestaande objectificatie van vrouwen. Op deze manier stuitte ik op dit blog. Ik lees dat jullie veel van die onderwerpen weten en zou graag iemand erover willen interviewen.

  Alvast bedankt,
  Mitzi Pepers
  (voor meer informatie kunt u ook mailen naar mitzipepers@hotmail.com)

 • Shairy Heuzinkveld  On november 2, 2017 at 9:18 am

  Geachte,

  Ik ben Shairy Heuzinkveld en ik ben student van het Marianum in Groenlo. Het onderwerp feminisme spreekt mij erg aan en daarom doe ik samen met Bente Koopmans en Julia Wolters mijn profielstuk over het feminisme in Nederland. Wij zouden hier graag wat mensen voor willen interviewen om zo hun mening over het feminisme te horen. Hierbij dus onze vraag of wij jullie zouden kunnen interviewen.

  Wij horen graag van u terug,

  Met vriendelijke groet,

  Shairy Heuzinkveld

 • Ruben Pest  On januari 18, 2018 at 9:22 am

  Beste redactie van De Zesde Clan,

  Voor een podcast ben ik op zoek naar iemand die met mij wil nadenken, praten of fantaseren over over een feministische utopie. Via internet stuitte ik al snel op deze blog. Ik zou graag in contact komen met iemand van de zesde clan om mijn vraag verder toe te lichten.

  Vriendelijke groet,
  Ruben Pest
  Info[at]rubenpest[punt]nl

  • idamels  On januari 18, 2018 at 3:23 pm

   Dag Ruben,
   Heb een mail gestuurd, benieuwd naar je idee,
   Vriendelijke groeten,
   Ingrid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: