Fels maakt vrouwen bewust van hun ambitie

Vrouwen kunnen en mogen tegenwoordig alles, dus waarom lukt het ze dan niet om succesvol hun dromen waar te maken? Blijkbaar kunnen ze het niet, of wíllen ze gewoon niet. In haar boek Vrouwen en Ambitie laat Anna Fels zien dat het niet zo eenvoudig ligt als mensen denken.

Stel dat je het ultieme politieke meesterwerk over Afghanistan zou willen schrijven. Dan moet je allereerst van jezelf mogen dromen dat je ooit zo’n boek gaat schrijven. Je hebt vaardigheden nodig, zoals onderzoek doen en teksten schrijven. Die vaardigheden moet je ontwikkelen, en daarbij is aanmoediging vanuit je omgeving essentieel. Zeker op de langere termijn stelt Fels dat die goedkeuring vanuit je omgeving en de samenleving een voorwaarde is om gemotiveerd te blijven en te zien dat je doel haalbaar is.

Tegenwoordig lijken er geen obstakels meer te zijn. Maar tussen de regels door ontvangen vrouwen nog steeds de boodschap dat ze iets doen wat niet goed is, stelt Fels. Bijvoorbeeld in de vorm van een lager salaris voor hetzelfde werk, veel strikter dan mannen beoordeeld worden op je uiterlijk, enzovoorts. Ook de kans op maatschappelijke erkenning is kleiner voor vrouwen. Neem dat politieke meesterwerk over Afghanistan: mocht een uitgever er al iets in zien, dan is de kans groot dat toonaangevende media je werk negeren, zoals de organisatie Fair overtuigend laat zien.

 Heeft Fels daarmee een negatief klaagboek geschreven? Nee. Ze zet de feiten zakelijk op een rijtje, gebruikmakend van wetenschappelijk verantwoord onderzoek, en geeft steeds opnieuw aan hoe het wel kan. Zo kun je als vrouw bewust de voorwaarden scheppen die je nodig hebt om tot bloei te komen. 

 Anna Fels, Vrouwen en Ambitie, uitgeverij Réunion, 22,50 euro, ISBN 978 90 79263 02 8

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.