Geschrokken Thailand discussieert opnieuw over abortus

De vondst van tweeduizend illegaal geaborteerde foetussen bij een tempel in de hoofdstad Bangkok heeft Thailand diep geschokt. Het land kent een strenge abortuswet, maar die blijkt niet effectief. Specialisten van de regerende partij willen volgens CNN met nieuwe voorstellen komen, om een legale abortus in meer gevallen mogelijk te maken. Nu mag het alleen in geval van verkrachting of als het leven van de vrouw in gevaar is.

Eén van de vele tempels in Bangkok.

De clandestiene begraafplaats kwam aan het licht nadat omwonenden last kregen van de stank. De monnikken van de tempel bleken van niets te weten. Al snel kon de politie twee mensen arresteren, een vrouw die de foetussen aanleverde en een man die ervoor zorgde dat ze in het geheim ‘verdwenen’. Thailand toont zich geschokt door de illegale abortussen. Het zorgt voor verdeeldheid en hernieuwde discussies.

De huidige wet staat abortus zoals gezegd alleen toe in geval van verkrachting of als het leven van de moeder in gevaar is. Wie toch aborteert riskeert boetes en tot vijf jaar gevangenisstraf. Dat lijkt helder en duidelijk, maar in de praktijk zorgt de wet voor ongelijkheid, gevaarlijke situaties en illegale praktijken, meldt de BBC:

The case has also focused attention on the abortion business in Thailand, says the BBC’s Vaudine England, in Bangkok. Wealthy women can get abortions in safe facilities but the vast majority of Thai women wanting an abortion use clinics which could put their health and safety at great risk, our correspondent says.

De Thai zelf denken verschillend over abortus. Volgens CNN hield de Suan Dusit Rajabhat University een enquête onder bijna 1500 mensen. De helft van de ondervraagden vindt abortus niet kunnen, terwijl de andere helft het een individuele keuze noemt. Bijna 66 procent vindt dat Thailand nieuwe wetgeving nodig heeft. Dit omdat de oude regels niet meer passen bij de moderne Thaise samenleving.

Volgens CNN zijn mensen van de regerende partij in Thailand nu bezig met het schrijven van voorstellen. Ze willen de nieuwe, tolerantere wetgeving begin volgend jaar bespreken in de regering. Ondertussen meldt de New York Times dat de monnikken van de tempel een speciale eredienst gaan houden. Met een zuiveringsritueel willen ze de wandelende zielen van de foetussen geruststellen en in vrede heen laten gaan.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.