De middeleeuwen zijn nog springlevend

Soms spreekt de Commissie Gelijke Behandeling oordelen uit in situaties waarbij de Zesde Clan meteen denkt ‘dat zoiets nog bestaat….’  We hebben het dan niet altijd over discriminatie van zwangere vrouwen. De commissie veroordeelde recent het technische bedrijf Scheldepoort BV voor het maken van verboden onderscheid naar geslacht, door vrouwen uit te sluiten van bepaalde taken. Pikant detail: het bedrijf gaf de vrouw de schuld van haar eigen discriminatie. De middeleeuwen zijn nog springlevend.

Scheldepoort houdt zich onder andere bezig met reparaties aan schepen.

Het bedrijf bleek er volgens het vonnis een soort informeel apartheidsregime op na te houden. Vrouwen die voor het bedrijf of een van hun onderaannemers werkten, moesten aan de wal blijven. Mannen werkten op de schepen. De enige vrouw die wel met de mannen op een schip werkte, kreeg binnen twee uur te horen dat ze op moest houden. Scheldepoort BV voerde als excuus aan dat de onderneming de veiligheid van de vrouw niet kon garanderen.

Welke veiligheid? Nou, dat zat zo:

Al nadat ze 1,5 à 2 uur had gewerkt, vertelde de voorman van de onderaannemer haar dat ze weg moest, omdat de mannen, die lang van huis waren, teveel afgeleid werden door de vrouwen en dat de opdrachtgever de veiligheid van vrouwen niet kon garanderen.

Dus, omdat de mannen een concentratieprobleem hadden, had de vrouw opeens een probleem. Omdat het bedrijf blijkbaar ongewenste intimiteiten vreesde, begaan door mannen die lang van huis waren, moest de vrouw maar weg.

Erger nog, Scheldepoort BV probeerde die discriminatie te verdoezelen door de vrouw ervan te beschuldigen dat zíj niet zou functioneren. In haar oordeel laat de CGB merken daar niet in te trappen:

Scheldepoort heeft haar stelling dat de werknemer niet voldoende functioneerde niet onderbouwd. Zij heeft niet kunnen verklaren hoe zij in een tijdbestek van 1,5 à 2 uur eerst heeft kunnen vaststellen dat de werknemer niet functioneerde, vervolgens dit met de voorman heeft besproken, die tenslotte deze mededeling aan de werknemer heeft overgebracht. Dit geldt des temeer, nu de onderaannemer ter zitting heeft verklaard dat hij de werknemer eerder heeft ingezet op projecten van Scheldepoort, waar zij naar tevredenheid heeft gefunctioneerd.

Kortom, de mannen en de bedrijfscultuur zijn het probleem, niet de vrouw. Hopelijk pakt Scheldepoort deze middeleeuwse mentaliteit aan en kan het bedrijf de omschakeling maken naar vrouwen als volwaardige medewerker. En die mannen, die zo snel afgeleid zijn? Misschien moet P&O daar eens even mee gaan praten. Ze op cursus sturen. Dan wordt het voor die arme zieltjes misschien wat makkelijker hun werk fatsoenlijk te doen.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Ridder  On oktober 11, 2013 at 8:29 am

    Je zal het niet geloven maar het gebeurt nog steeds.
    Het gaat vandaag de dag gewoon door

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.