2011: het jaar van de feministische klassiekers

Altijd al De Mythe van de Schoonheid van Naomi Wolf willen lezen? Of Een Kamer voor Jezelf van Virginia Woolf? Grijp dan je kans en doe mee met een leesclub van een groep Engelse vrouwen. Iedere maand concentreert de club zich op een feministische klassieker, met ruime gelegenheid voor discussies en het uitwisselen van leeservaringen. De enige voorwaarde is dat je de Engelse taal goed beheerst.

Januari staat helemaal in het teken van A Vindication of the Rights of Women van Mary Wollstonecraft. Ze schreef de tekst in 1792, twee jaar na de Franse revolutie, omdat ze merkte dat de discussie over rechten en democratie vooral over mannen ging. Over vrouwen en hun belangen geen woord. Wollstonecraft bekritiseerde de mores van haar tijd, waarin een vrouw onmondig was en binnen het huwelijk nauwelijks rechten had. Ze riep mannen op om vrouwen beter te behandelen, en spoorde vrouwen aan om op te komen voor zichzelf. Ze pleitte ervoor dat vrouwen meer zeggenschap kregen over zichzelf, hun bezittingen en hun kinderen.

Later dit jaar volgen nog onder andere A Room of one’s own, de Woman Warrior van Maxine Hong Kingston, en Gender Trouble van Judith Butler.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Iris  On januari 4, 2011 at 12:58 pm

    Bedankt voor het posten over het project 🙂 We hopen dat je ook meeleest? (Ik ben toevallig Nederlands, dus heb de taak op me genomen hier kort een reactie te plaatsen).

    Ik wilde nog wel even zeggen dat het project niet gelieerd is aan The F-Word, hoewel we het wel een enorme eer vinden dat we genoemd worden!

Trackbacks

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.