Vaarwel Anne McCaffrey

Ze boekte enorm succes met een romancyclus over een intelligent ruimteschip en schreef over draken als nooit tevoren. Helaas kwam er een einde aan deze creativiteit. Anne McCaffrey, sf en fantasy auteur, overleed deze week aan een hartaanval. Ze werd 85 jaar. 

De schrijfster won voor haar werk zowel een Nebula als een Hugo Award en kreeg erkenning als grootmeester in de SF. Haar invloed was enorm.Volgens website io9 veranderde McCaffrey onder andere de manier waarop auteurs over vrouwen schreven. Vrouwen hingen er vaak maar wat bij in de sf, en kregen zo’n onrealistische portrettering dat het de ergernis opwekte van McCaffrey. Daarom debuteerde ze in 1967 met Restoree, een verhaal waar een complexe, onafhankelijke vrouw de hoofdrol vervult en waarin alles beschreven wordt vanuit haar gezichtspunt.

Haar doorbraak kwam met boeken over de wereld Pern, waar mensen draken berijden en verzeild raken in allerlei avonturen. In de harde sf boekte ze een enorm succes met Het Zingende Schip, waarin een lichamelijk zwaar gehandicapt meisje opgaat in een ruimteschip. Met haar brein is namelijk niks mis, integendeel. In deze roman vervagen de grenzen tussen menselijk lichaam en technologisch hoogstandje, en komen allerlei kwesties aan de orde zoals de identiteit van een mens en persoonlijke relaties onder bijzondere omstandigheden.

Veel van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald, dus mocht je haar gemist hebben, dan staan je veel prettige ontdekkingen te wachten. Jammer dat er geen nieuwe titels meer bij zullen komen. Vaarwel, Anne McCaffrey!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.