Michelin eert straatverkoopster met ster

Prachtig verhaal, echt gebeurt: Jay Fai kookt sinds mensenheugenis Thaise krabgerechten op straat in Bangkok en kreeg van Michelin een ster. De 72-jarige had in eerste instantie geen idee wat dat betekende. Michelin, dat bedrijf verkoopt toch autobanden? Nu ze doorheeft wat een ster inhoudt in de culinaire wereld, is ze er alsnog blij mee. Volgens een reportage in dagblad The Guardian ziet ze het als een soort oeuvre prijs.

Michelin geeft één ster als het restaurant blijk geeft van hoogstaande kookkunst en een stop waard is. Inspecteurs bezochten haar eenvoudige eetgelegenheid voor Fai’s krabcurries en omeletten met krab. Ze konden de vakjes voor hoogstaande kookkunst zonder aarzelen aanvinken en deelden die ster uit.

Sindsdien loopt het storm. Volgens diverse media staan mensen inmiddels in de rij en moeten ze twee tot vier uur wachten voordat er een plekje vrij komt. Fai heeft extra plastic stoelen neer laten zetten om het wachten wat comfortabeler te maken. Ook heeft ze te maken met mensen die haar fotograferen of een selfie met haar willen maken. Wat dat betreft dus iets genuanceerder: ze is blij met de erkenning maar minder blij met de heisa die zo’n ster veroorzaakt.

Het is pas de derde keer dat Michelin een ster geeft aan simpele eetgelegenheden die streetfood serveren. Het bedrijf neemt alleen koks op met een vast adres. Dat betekent dat veel ambulante stalletjes buiten de boot vallen. Fai werkt half op straat, half binnen, haar restaurantje heeft een adres. Zodoende kwam zij wel in aanmerking voor een bezoek van de proevers en een vermelding in de beroemde Michelingids.

VERDER LEZEN: The Handbook sprak met 17 vrouwelijke chefs over hun werk en hun kookkunsten. Dagblad The Independent schreef een reportage over de positie van vrouwen in de Engelse culinaire wereld. Met als lichtpuntje de rol van chef Gordon Ramsey, die vrouwelijk talent herkent en ondersteunt. Munchies deed hetzelfde, maar dan voor vrouwen in de Nederlandse keukens. Verder deze reportage over de keuken-cultuur, helaas eentje waarin vrouwelijk talent vaak niet kan gedijen – en het zijn niet alleen mannelijke chefs met macht die zich misdragen, het zijn ook de ”gewone” collega’s.

Terug naar het positieve: Marie Claire sprak met twee topkoks die ieder drie Michelinsterren op hun naam schreven: Elena Arzak en Clare Smyth. En vergeet onze eigen Nederlandse Margot Reuten niet, met twee Michelin sterren. Ze won de Woman of the Year prijs in 2017, een onderscheiding voor beste vrouwelijke chef. Volgens interviews is haar volgende doel het winnen van de derde ster. Nederland heeft meer talent: neem bijvoorbeeld Angelique Schmeinck, die onder andere werkte in sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum. Of Estèe Strooker, de eerste winnares van Masterchef Nederland. Zij heeft inmiddels haar eigen restaurant en timmert daar aardig aan de weg.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: