Ze was gewaarschuwd. Ze kreeg uitleg. Toch hield ze vol.

Zou de Republikeinse leider Mitch McConnell spijt hebben van zijn woorden? Tijdens een discussie in de Amerikaanse senaat, over de nominatie voor minister van Justitie van racist en vrouwenhater Jeff Sessions, legde hij een Democratische politica het zwijgen op. Elizabeth Warren Snow wilde een brief voorlezen van Coretta Scott King, over het racisme van de genomineerde. McConnell gebruikte daarvoor een wet uit 1836. Zijn uitleg om dit goed te praten veranderde prompt in een strijdkreet voor het feminisme.

Vrouwen verbieden in het openbaar te spreken kent een zeer lange geschiedenis, zoals historica Mary Beard onlangs in een lezing uitlegde. McConnell geeft slechts een van de meest recente voorbeelden. In het Engels klonken de woorden van McConnell om zijn actie te rechtvaardigen als volgt: “She was warned. She was given an explanation. Nevertheless, she persisted.” Oftewel: ze was gewaarschuwd. Ze kreeg uitleg. Desalniettemin bleef ze doorgaan / hield ze vol.

Dit leverde een prachtige samenvatting op van twintig eeuwen feminisme. Door de eeuwen heen hebben mannen vrouwen gewaarschuwd – doe dit of je bent een hoer, doe dat of je draait de cel in, echte vrouwen lopen niet in hun eentje op straat rond, echte vrouwen hebben geen behoefte aan het stemrecht, wees lief en hou je mond. Die waarschuwingen gingen gepaard met uitleg waarom vrouwen minderwaardig en rechteloos zouden moeten zijn. Ondanks dat hielden vrouwen vol.

En hier staan we dan, anno 2017, met hard bevochten rechten waar je regelmatig opnieuw voor moet strijden. En nog steeds snoeren mannen vrouwen de mond. Formeel, met een beroep op wetten, informeel, door vrouwen weg te pesten, zoals op sociale media gebeurt, of op het werk, bijvoorbeeld door in beoordelingen op te nemen dat vrouwen te agressief zouden zijn of moeilijk in de omgang (en ze daarna geen promotie te geven). Of door de zaken om te keren: het zijn die gemene feministen die mannen onmondig maken, boehoehoe. Dus doe niet zo vals, vrouwen, en hou je kop.

In de V.S. geldt she persisted inmiddels als een strijdkreet. Het leidt onder andere tot filmpjes en Twitter-series over andere vrouwen die ook volhielden, wat ze ook naar hun hoofd geslingerd kregen. Zo krijgen mensen, dankzij McConnell, gratis geschiedenisles over feminisme en de lange strijd van vrouwen om te gelden als mens, met alle kansen en mogelijkheden die daar bij horen.

De sneer van McConnell verenigt bovendien vrouwen van alle etnische achtergronden. Want als het gaat om ruimte in het openbaar innemen, telt gender zwaarder dan huidkleur. Wat Warren overkwam is niets nieuws, zeiden vrouwen onder andere op Twitter. Iedere vrouw die het zag weet precies wat er gebeurde.

Hoe verder? Warren las de brief voor op de trappen van het Senaatsgebouw. Het leverde een YouTube video op die 4,5 miljoen keer werd bekeken, en de teller loopt nog. Warren’s collega-senatoren Jeff Merkley, Tom Udall en Sherrod Brown lazen de brief van Loretta King alsnog voor in de Senaat. En McConnell kreeg in termen van machtspolitiek precies wat hij wilde. In een door Republikeinen gedomineerd orgaan, met vrouwenhater Trump als president, kon hij zijn achterban tevreden stellen door een vrouw aan te vallen en loodste hij de nominatie van Sessions probleemloos naar de finish.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: