Solidariteit brengt positieve veranderingen

Als je als individu niet genoeg macht hebt om situaties te veranderen, kan solidariteit van anderen enorm effectief zijn. Die eenling kun je nog weghonen, maar een hele groep? In deze nieuwsronde inspirerende mensen die terecht kwamen in een warm bad van solidariteit en menselijk fatsoen. Of die na hun dood alsnog eer en respect ontvingen. Leve de mensheid…

Insecten – De 7-jarige Sophie veranderde van school. Klasgenoten kwamen erachter dat ze geïnteresseerd is in insecten en begonnen haar te pesten. Haar moeder, Nicole Spencer, nam contact op met de school. Daar kreeg ze te horen dat pesten er nou eenmaal bij hoort. Pardon? Om haar dochter toch een beetje te helpen nam Spencer contact op met de Entomological Society of Canada, met de vraag of een van de wetenschappers misschien met Sophie wilden corresponderen.

Dat was het begin van een stortvloed aan berichten op Twitter.  Talloze onderzoekers moedigden het meisje aan, vertelden over hun eigen werk met insecten en lieten haar zien wat er allemaal mogelijk is. Zie #BugsR4Girls op Twitter.

De hartverwarmende solidariteit doet me erg denken aan een ander pestgeval: een meisje hield (en houdt hopelijk nog steeds) van StarWars. Nadat klasgenoten haar ervan langs hadden gegeven omdat ze met StarWars kleding en spullen op school verscheen, ontving ze talloze troostende reacties en een uitnodiging van een fanclub, het 501e Legioen, om samen het fan-van-StarWars-zijn te vieren.

Veteranen – Vrouwen die tijdens de tweede wereldoorlog als WASP aan de slag gingen in het Amerikaanse leger, en bijvoorbeeld als pilote missies uitvoerden, mochten tussen 1977 en kort geleden op Arlington bijgezet worden. Toen de overheid dat eerbetoon wegnam, kwam de familie van een van die pilotes in actie. Ze kregen steun van Martha McSally, een senator die zelf bij de luchtmacht diende en als eerste vrouw ooit gevechtsmissies vloog. Met haar wetsvoorstel zorgde ze ervoor dat de WASP-piloten alsnog in Washington, bij hun collega-veteranen, in vrede kunnen rusten.

Shine Theory – Amerikaanse ambtenaren haalden zelfs Nederlandstalige media met het bericht dat ze een succesvolle methode hadden gevonden om gehoord te worden. In vergaderingen herhalen vrouwen goede punten en inzichten van andere vrouwen en zorgen ervoor dat een idee van een vrouw ook aan die vrouw toegeschreven wordt. Ze volgen daarmee de Shine Theory, die journaliste Ann Friedman in 2013 lanceerde in een artikel voor New York Magazine. Om dit te doen moeten er wel meerdere vrouwen zijn. Als je, zoals Marianne Thieme, de enige vrouwelijke stem bent in een zee van blanke mannelijke partijvoorzitters, heb je niets aan deze aanpak.

Journalistiek – Tara Bradbury werkt als journaliste voor de St. John’s Telegram. Ze had de euvele moed om een feitelijk berichtje te tikken met een aankondiging voor een feministisch festival. Dat kwam haar te staan op hatelijke commentaren. Eerst schreef Bradbury zelf een opiniestuk om deze hoon aan de kaak te stellen. Toen er niks veranderde, besloot de redactie zich achter hun collega te scharen. De hoofdredacteur ruimde de voorpagina van de krant in voor een vlammend protest:

De Canadese krant St. John’s Telegram wijdde vrijdag haar hele voorpagina aan wat ze omschrijft als “een gigantisch gebrek aan respect” voor vrouwelijke journalisten en vrouwen in het algemeen. “Dit is niet OK!” kopte de krant. Het is het antwoord van hoofdredacteur Steve Bartlett op de commotie die de voorbije dagen ontstond.

Psychologie – moslims, en met name vrouwen die gekleed gaan in zoiets als een boerkini of die een hoofddoekje om hebben – krijgen in toenemende mate te maken met agressie in het openbaar. Wat kun je als omstander doen als je getuige bent van belaging? Marie-Shirine Yener, een Parijse kunstenares, stelt een effectieve aanpak voor. Ga naast de belaagde persoon zitten, negeer de agressor volledig, en knoop een gesprekje aan met de man of vrouw. Yener baseert haar strategie op een psychologisch mechanisme, te weten non-complementair gedrag. Een agressor verwacht onbewust een harde reactie terug, en weet dan niet goed wat hij moet doen als anderen zijn gedrag compleet negeren, of alleen reageren met warmte, begrip en zachtheid. Zo’n houding is, letterlijk en figuurlijk, ontwapenend.

Hoge hakken – Een Engelse vrouw wilde als receptioniste aan de slag bij PricewaterhouseCoopers. Ze droeg nette schoenen, maar zonder hoge hak. Dat kon niet – PwC eist dat receptionisten hoge hakken dragen, anders moet je weg. De Engelse vond dat belachelijk. Prompt stuurde het accountantsbureau haar zonder salaris naar huis. Nadat dit bekend werd circuleerde al snel een protest petitie, die in een paar dagen 119.000 handtekeningen kreeg, en een Twittercampagne om een einde te maken aan seksistische kledingvoorschriften voor vrouwen. PwC kwam daarna met excuses en de mededeling dat de hoge hakken eis van tafel was.

Koptelefoons – een of andere macho man tikte een handleiding voor mannen om ze uit te leggen hoe ze in het openbaar, bijvoorbeeld in een bus of trein, aan moeten pappen met een vrouw die een koptelefoon op heeft. Allerlei mensen stonden op en kwamen met kritiek en scenario’s voor wat er meestal in het echt gebeurt, als je als vrouw met koptelefoon te maken krijgt met zo’n man:

Here’s how it plays out in real life. Trust me, I’ve been it, seen it and spoken to the survivors:

Him: I see you don’t want to be talked to but I find you physically attractive and I’m making that your problem.

HerPlease leave me alone.

Him: F*** YOU, YOU STUCK UP B****, I DIDN’T FANCY YOU ANYWAY.

Zie ook: straatintimidatie en teken de petitie. Het belangrijkste advies hoe in het openbaar aan te pappen met een vrouw die een koptelefoon draagt: doe het niet. Laat haar met rust.

Mannen – Als lid van een dominante groep hebben mannen invloed, en dus is het fijn (meestal) als mannen hun status willen gebruiken om bij te dragen aan een rechtvaardigere, veiligere wereld. Voorbeelden genoeg. Neem bijvoorbeeld deze 35 praktische tips waarmee mannen de wereld vrouwvriendelijker kunnen maken. Mannen in Iran droegen bijvoorbeeld uit solidariteit met vrouwen een hijab. Nederlandse mannen protesteerden in minirok tegen de aanrandingen in Keulen. Steeds vaker gebruiken mannelijke beroemdheden hun platform om de wereld beter te maken voor vrouwen.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: