Gender belangrijkste factor bij verdeling huishoudelijk werk

Gender is de belangrijkste factor bij de verdeling van huishoudelijk werk. Hoe vrouwelijker mensen een persoon beoordelen, hoe vaker mensen verwachten dat die persoon de was doet, de vloer schrobt en voor kinderen zorgt. Dat blijkt uit representatief onderzoek van de universiteit van Indiana. De studie richtte zich op Amerikaanse huishoudens, maar de opvattingen in Nederland zijn ook behoorlijk traditioneel. Waarschijnlijk kunnen wij de Amerikaanse bevindingen zó overnemen.

Onderzoekster Natasha Quadlin en haar medewerkers keken naar beschikbare cijfers over wie wat doet in het huishouden, en ondervroegen ruim duizend Amerikanen over hun ideeën wie wat zou moeten doen in huis. Al snel bleek dat inkomen weliswaar een rol speelde, evenals het feit of iemand wel of niet betaald werk verricht buitenshuis en zo ja, voor hoeveel uur. Van degene met een laag of geen inkomen wordt meer huishoudelijk werk verwacht.

Het allergrootste verschil ontstond echter bij sekse. Konden deelnemers een persoon identificeren als vrouw, dan kreeg zij de meeste structurele taken zoals koken en wassen toegewezen. Mannen kregen vooral de losse klussen: vuilnisbak buiten zetten, reparaties uitvoeren, het gras maaien. Alleen als het ging om kinderen discipline bijbrengen keken mensen naar het mannetje van het stel, voor de rest kwamen alle dagelijkse werkzaamheden neer op de vrouw.

De studie toonde aan dat mensen een soort kortsluiting in hun hoofd krijgen als de jaren vijftig rolpatronen niet passen bij een bepaalde situatie. Bij stellen van een man en een man of een vrouw en een vrouw vielen deelnemers aan het onderzoek terug op stereotypen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ze kozen de homoseksuele of lesbische partner die naar hun mening de meeste ”vrouwelijke” trekken vertoonde en zadelden die partner op met de meeste huishoudelijke taken.

De cliché opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid leidden tot rare situaties, signaleert Salon:

Women who loved sports still had to do more feminine chores than male partners who baked cookies in their spare time […]  This new study also provides another example of how rigid gender expectations hurt men: Even if straight-guy Bobby likes to bake, his peers still think his wife should be the family cook. And what if Bobby’s wife is the better car mechanic? Fans of clean houses, working automobiles, and delicious baked goods must not stand for this.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: