Studio schrijft Sneeuwwitje uit haar eigen film

Okeeeeee, het is weer zo ver… Hollywood laat zich van z’n meest vrouwonvriendelijke kant zien door Sneeuwwitje letterlijk uit haar eigen verhaal te schrijven. In 2012 deed ze nog mee, in een film die destijds ook al een paar genderproblemen kende. Maar deze keer luidt de titel ‘De Jager – Winteroorlog’ en ontbreekt de eigenlijke titelheldin volledig. De jager, die in het sprookje een kleine bijrol had, domineert nu.

huntsman_ver10_xxlg

Ooit meegemaakt dat een mannelijk personage uit z’n eigen verhaal wordt geschreven? Superman maar dan zonder Superman! Ontdek het verhaal van Batman vóór Batman! De Hollywood reporter vat deze vreemde  situatie goed samen:

So in 2016, after all the debates about disparate pay, the Bechdel test, the paucity of female filmmakers and female lead characters in mainstream filmmaking, #AskHerMore and all the rest, isn’t it kind of depressing that one of the few big-budget franchises of the last five years to feature a woman protagonist has literally written her out of her own eponymous story in order to make some guy the star of the show? It’s as if Lionsgate and Co. had decided to get rid of Katniss after the first The Hunger Games movie in order to focus on Liam Hemsworth’s Gale instead

Cijfers uit verantwoord uitgevoerde onderzoeken versterken de treurnis nog. Organisatie Polygraph nam 2.000 scripts, 25.000 acteurs en 4 miljoen regels van een scenario onder de loep. In 75 procent van de gevallen zijn voornamelijk mannen aan het woord. Zelfs in prinsessenfilms komen mannen het vaakst aan het woord. Van daar uit is het slechts een kleine stap om een vrouwelijke hoofdpersoon helemaal te schrappen uit haar eigen sprookje.

Is alles nu verloren? De Hollywood Reporter denkt dat een paar mensen bij de studio zich ietwat ongemakkelijk voelden bij de situatie in The Huntsman. Ze concentreerden het gros van de gebeurtenissen rondom drie vrouwelijke personages, gespeeld door de actrices Charlize Theron, Emily Blunt en Jessica Chastain. En zorgden voor diversiteit bij de dwergen, met twee vrouwelijke leden erbij.

Je zou daarin een poging tot het herstellen van de balans kunnen zien. Maar het blijft raar: een Sneeuwitje-gerelateerde film waarin een bijfiguur opeens de centrale held wordt, met Chastain als zijn strijdbare liefje.

Charlize Theron zorgt in ieder geval ook buiten de filmset voor feministische momenten. Zo zette ze de situatie naar haar hand tijdens een interview met de pers. Een mannelijke verslaggever onderbrak een vrouwelijke collega. Theron onderbrak op haar beurt deze man en zorgde ervoor dat de verslaggeefster haar zin af kon maken. Ook uitte ze haar ongenoegen toen diezelfde mannelijke journalist eindelijk zijn vraag stelde. Of het als actrice belangrijk is om sterke rollen te kiezen. De actrice maakte korte metten met dit type vraag:

When the male journalist finally gets to ask his question about the actress’ “need to choose roles that are strong”, she retorts: “In my 20 years of acting, not once do I hear a male actor getting asked this question in interviews.”

Theron is een held! Ook Jessica Chastain spant zich in om vrouwen in de filmwereld betere kansen te geven. Chastain richtte samen met o.a. Queen Latifah een productiemaatschappij op om het werk van vrouwen te promoten. Ze willen het komende filmfestival van Cannes, in mei, benutten om de eerste vrucht van die samenwerking in premiere te brengen. Zie voor meer informatie de site van We Do It Together, de naam van deze onderneming.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: