Dekkers’ feminien feminisme is een sprookje

Succesvolle zakenvrouw Marlies Dekkers liet ter gelegenheid van haar verjaardag een korte film produceren met een ‘ode aan het feminisme’.  Top, maar over welk soort feminisme hebben we het? Termen als ‘feminien feminisme’ en ‘niet tegen de man’ doen het ergste vermoeden.

In de media laat ze het volgende weten over haar film:

‘Het enige wat we nodig hebben is een female forward mindset: vrouwen die begrijpen dat gelijkheid niet afhangt van externe factoren, passief ontvangen of agressief verkregen wordt. Vrouwen die hun geest trainen om zichzelf krachtig te voelen. Vrouwen die zelfvertrouwen voelen, denken en uitstralen. Niet tegen, maar samen met de man. Uiteindelijk geven we onszelf deze vooruitgang. We zijn de third movement, females moving forward.’

Tot op een zeker niveau wil ik best meegaan in de doe-het-zelf boodschap van zelfvertrouwen en zelf doen. Natuurlijk spelen je eigen houding en gedrag een rol. Zeker als je shit krijgt voorgeschoteld maakt het uit of je moedeloos ter aarde zakt of in actie komt. Maar waarom heeft Dekkers het over ‘externe factoren’ alsof die niet van belang zouden zijn in zo’n situatie? Waarom spreekt ze meteen van ‘agressief afdwingen’?

Dekkers schept met dit taalgebruik een tweedeling tussen de vrouwelijke vrouw die zo lekker voorwaarts gaat, versus anderen, die blijkbaar denken dat ze gelijkheid ‘agressief moeten afdwingen’. Daarnaast moet ze ergens diep van binnen weten dat haar feminiene feminisme problemen oplevert. Waarom schrijft ze anders dat de aanhangers daarvan hun geest moeten trainen om zich krachtig te voelen? Blijkbaar is er vanalles aan de hand waarom het door haar zo hoog geprezen zelfvertrouwen niet vanzelf komt, en vrouwen de neiging hebben iets af te willen dwingen (HINTS seksueel geweld, loonkloof, onbetaalde zorgarbeid, zwangerschapsdiscriminatie enz.)

Hoe zou dat nou komen? Dekkers zwijgt erover als het graf, maar helaas is de harde realiteit dat je als vrouw niet in een vacuüm leeft. Je hebt te maken met anderen. En die zien je meestal niet zitten. Sorry, feminiene feministen, da’s wetenschappelijk bewezen. Vanwege je vrouwzijn beoordelen anderen je automatisch als minder competent, minder betrouwbaar, nou, gewoon, minder. Keer op keer borrelen seksistische patronen op, waarbij de ene blanke man de andere naar voren schuift, zonder ooit een blik te hebben geworpen op de talentvolle vrouwen om hem  heen.

Sta je daar stralend te wezen. Voor nop, want ze zien je niet staan. En zien ze je wel staan, dan vinden ze je dus minder goed. We leven niet in een rechtvaardige wereld waar kwaliteit ‘vanzelf’ boven komt drijven en/of beloond wordt.

Dekkers gaat hier liever niet op in. Had ze maar eens iets van Bell Hooks gelezen. Maar helaas. Haar verhaal is zoals het filmpje. Een sprookje, te beginnen met ‘er was eens’. Met in de hoofdrol een slanke, jonge, blanke vrouw die heel artsy ‘ontwaakt’. Tsja. Die variant van feminien feminisme kennen we. Ik kan het niet beter doen, dus hier het volledige citaat om af te rekenen met dat soort verhalen:

The empowerful woman is saucy, yet feminine. Clever, yet feminine. In her early thirties, yet feminine. Heterosexual, yet feminine. Stays in shape eating Lean Cuisine and sweating blue Gatorade while kickboxing in slow motion, yet feminine. Yes, the empowerful woman is many things. Too bad powerful isn’t one of them. That’s because feminine is allof them. […] Femininity—that set of self-absorbed, self-defeating behaviors required of women by the dominant culture to ensure a ready-steady supply of submissive sexbot availability—is central to the empowerful woman narrative. Because there was never so hideous an abomination as a woman who can’t prove, through word, deed, and sportcorset, that she has successfully internalized the patriarchal message and is conversant in fulfilling male fantasy.

Enneh, als ik film wil kijken, ga ik liever naar The Suffragette. Over vrouwen die decennia pleitten voor het vrouwenkiesrecht, en na jaren hoon en minachting de gewenste verandering uiteindelijk agressief afdwongen. Omdat we anders nu nóg niet naar de stembus konden.

 

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Alex  On december 1, 2015 at 9:08 pm

    Liever 1000 keer een radicale feminist ‘ killjoy’
    dan dit soort liberaal heterosexistisch gezeik te moeten aanhoren. Doodziek word ik van deze onbelezen zgn. Feministes, die maar 1 ding doen: het patriarchaat versterken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: