Nieuwsronde

Wie kookte maaltijden voor Adam Smith? Of breder gezegd, hoe kom je aan je maaltijden en heeft dat iets te maken met economie? In haar nieuwste boek stelt econome Katrine Marçal het machismo in haar vak aan de orde. Ze laat zien hoe mannen in hun theorieën geen oog hadden voor onbetaalde zorgtaken, vooral aan vrouwen toebedeeld, en hoe ze onrechtvaardige verschillen in loon tussen de seksen verklaren met absurde cirkelredeneringen. (Iets waar wij als mensen algemeen ook een handje van hebben, gezien hardnekkige mythes.) Verder in deze nieuwsronde:

  • Hark a Vagrant biedt geweeeeeeldige stripverhalen. Kate Beaton bundelde haar digitale werk nu in een papieren uitgave van haar strips, met als titel Step Aside, Pops: A Hark! A Vagrant Collection.
  • Zoekt, en gij zult vinden. Vrouwen speelden een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de islam. Vrouwen zoals Ummal-Darda (7e eeuw) of Fatimah al- Bataihiyyah (14e eeuw) studeerden, vaardigden fatwa’s uit, onderwezen imams en rechters, en maakten verre reizen. Sheikh Mohammad Akram Nadwi onderzocht dit verleden en komt nog steeds nieuwe vrouwennamen tegen.
  • De Canadese Premier Justin Trudeau presenteerde zijn regeringsploeg. Die bestaat voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen. Een primeur. Nooit eerder bereikte het land dit niveau van politieke representatie.
  • Vrouwen die op vrouwelijke kandidaten stemmen in verkiezingstijd? Vaginastemmers! En dat was nog een van de minder beledigende termen die vrouwen naar hun hoofd geslingerd kregen toen Hilary Clinton in 2008 een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap. Wordt 2016 een beter jaar? De voortekenen zijn beroerd. Maar deze vrouw schrok in ieder geval wakker van het seksisme rondom Clinton. Die bewustwording veranderde haar leven, schrijft ze in Salon Magazine. En de Amerikanen kunnen het voorbeeld van hun Canadese buren volgen….
  • Techniek? Neeheeee, dat past niet bij tijdschrift Tina en hoort niet in de belevingswereld die het blad meisjes wil voorhouden. Meisjes en techniek, huuuuuuuu. Dat was in grote lijnen de reactie die  Astrid Poot kreeg, toen ze contact opnam met de redactie om een reportage over meiden en techniek te publiceren. Poot vindt dat zeer problematisch: ” Eigenlijk laat Tina zien wat op grotere schaal overal gebeurt: het onvermogen of het gebrek aan bereidheid techniek als natuurlijk onderdeel van het meiden-universum te zien.”
  • Hou je vast: in de V.S. beschikt 42% van de vrouwen over een gameconsole. Mannen lopen achter en bezitten in ‘slechts’ 37% van de gevallen zo’n apparaat. Makers van games die zich richten op blanke jongemannen moeten zich echt ernstig achter hun oren krabben. Anders missen ze de boot volledig.
  • ‘Onze patriarchale tradities zijn nu bewapend”. Dat zeggen Syrische vrouwen in een documentaire van Zaina Erhaim. Ze legde vast hoe vrouwen in de stad Aleppo mensen helpen en tegelijkertijd kampen met twee vijanden: Isis en de troepen van Assad, beiden niet gecharmeerd van vrouwen die het heft in eigen handen nemen.
  • Vrouwenhaat is universeel. Boeddhistische monniken in Myanmar stuurden doodsbedreigingen naar vrouwen die seksuele voorlichting geven aan andere vrouwen. In verband met allerlei culturele taboes geven die lessen deelneemsters voor het eerst de kans om openlijk over hun lijf te praten, en te begrijpen ‘hoe alles werkt’. De instructrices gelden opeens als staatsvijand nummer 1.
  • De Amerikaanse politie ontvangt daarnaast miljoenen dollars om zogenaamde ‘rapekits’ EINDELIJK te onderzoeken. Het gaat om bewijsmateriaal, waaronder biologische sporen, in verkrachtingszaken. Duizenden bewijsstukken liggen op planken te verstoffen. Fatsoenlijk politiewerk verrichten loont: waar agenten het bewijs serieus nemen, volgen arrestaties.
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: