Vrouw geeft mening? Daar moet een piemel in

Dasja Abresch. Deze vrouw probeerde tijdens een bijeenkomst in Steenbergen haar mening te geven over de komst van asielzoekers. De reactie van een aantal jonge blanke mannen achterin de zaal kwam snel. ”Daar moet een piemel in’, scandeerden ze. Abresch had zichtbaar last van het spreekkoor, maar ze sprak door. Hulde! Ze is een heldin. Maar de vraag blijft. Waarom kan een vrouw niet in het openbaar spreken zonder bedreiging met verkrachting?

Zelf gaf Abresch te kennen dat ze haar plicht wilde doen, toen ze liet merken voor de komst van asielzoekers te zijn. In dit geval hielp het waarschijnlijk dat ze een ex-raadslid is en zodoende weet hoe je in het openbaar kunt spreken. Ze heeft ervaring en kon doorzetten, ondanks het spreekkoor van de mannen achterin. Maar hoe is dat voor andere vrouwen, die deze ervaring niet hebben en misschien wat minder stevig in hun schoenen staan? Hoeveel zouden afzien van mee-debatteren, omdat ze het risico lopen op dit:

DAAR MOET EEN PIEMEL IN!!!

Wat bezielde die mannen om dat te schreeuwen? Zouden ze dat ook doen als een man het woord nam? Of zouden de heren angstig zijn dat iemand hen in dat geval van homoseksualiteit zou verdenken, wat natuurlijk onverdraaglijk zou zijn voor hun fragiele mannelijke ego? Welk man- en vrouwbeeld hebben zij, dat ze zo volautomatisch de link leggen tussen ‘vrouw’ en ‘gewelddadige penetratie’ zodra een vrouw in het openbaar het woord neemt?

Dat zijn vragen die wat mij betreft vaker gesteld mogen worden. Niet alleen aan de piemelscandeerders, maar aan mannen als groep met een specifieke cultuur. Teveel mannen kampen met opvattingen over mannelijkheid, die te vaak leiden tot agressie. Zeer veel vrouwen hebben last van die agressie, zodra ze zich digitaal of fysiek in de openbaarheid begeven.

Zoals zo vaak was het in dit geval een vrouw die Abresch steunde. Irene Plas begon een twitteractie om haar een groot boeket bloemen te bezorgen. Mannen, wat doen jullie? Spreek elkaar aub aan als je andere mannen hoort dreigen met verkrachting. Onderzoek je eigen ideeën over mannelijkheid, hoe zich dat uit, en hoe dit verband kan houden met het soort agressie wat leidt tot ‘daar moet een piemel in’ zodra een vrouw in het openbaar het woord neemt. Misschien dat vrouwen dan wat makkelijker mee kunnen doen in de politiek, zonder dit soort seksistische haat.

NB voor wannabe commentators op dit stuk: agressieve mannelijkheid bekritiseren staat niet gelijk aan mannen haten. Lees Feminsm 101 aub.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

 • Lady Dana  On oktober 23, 2015 at 2:07 pm

  Ik kom zelf uit Steenbergen en ken een aantal van de jonge mannen in kwestie. Het merendeel van die groep stopt met enige regelmaat cocaïne in de neus en zij doen dat al sinds dat ze 16 waren. Nu zijn ze rond de 30 en is dat niet veranderd. Ook hun gedrag is nog alsof ze 16 zijn. Pubers zijn het, triest maar waar. Die zullen nooit volwassen worden en houden nog steeds van stoer doen t.o.v. hun matties, ook op zo’n serieuze bijeenkomst. Waarbij ze helaas te lomp zijn om te beseffen dat ze het op deze manier verpesten voor de tegenstanders die wel fatsoenlijke argumenten hebben.

  • Mark W.  On oktober 24, 2015 at 9:43 am

   Dit is de beste analyse tot dusver. Deze groep is een product van de maatschappij die zich uit in straattaal en bijbehorend gedrag. Iets dergelijks scanderen is in hun ogen geen bedreiging maar een leus die blijk van afkeuring geeft.

   • Sjoerd  On december 11, 2015 at 11:16 pm

    De inwoners van Steenbergen hebben in de rest van Brabant geen goede reputatie. De informatie van Lady Dana is verhelderend. Ik zou ze overigens niet als product van de maatschappij willen beschouwen maar als product van ontoereikende opvoeders.

 • aliceveer67  On oktober 23, 2015 at 2:59 pm

  De komst van asielzoekers wordt vaak geassocieerd met onveiligheid en dan met name van vrouwen. De mannen die hier staan te roepen hebben hier waarschijnlijk ook hun mond van vol. Zij dreigen met dat wat ze de mannelijke asielzoekers verwijten…vind ik hoogst opmerkelijk.

 • aliceveer67  On oktober 23, 2015 at 3:03 pm

  Asielzoekers worden veelal geassocieerd met onveiligheid en dan vooral van vrouwen.
  Deze mannen dreigen met datgene waar ze mannelijke asielzoekers van beschuldigen. Vind ik hoogst opmerkelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: