Zo houdt seksisme zichzelf in stand

Eén van mijn stelregels luidt: wij zijn allen seksisten. Je groeit op in een seksistische cultuur, krijgt vanaf de wieg seksistische boodschappen mee, kampt met een systeem wat nog steeds gebaseerd is op rolpatronen uit de jaren vijftig. En dan krijg je dus mensen (m/v) die dit systeem in stand houden. Zelfs, of beter gezegd: juist als je bewust wil afwijken, krijg je te maken met ondermijnende weerstand. Voorbeeldje nodig? Dit:

Het geheime logboek van topnerd Tycho. Zo heet het eerste kinderboek dat Cees Dekker deze maand publiceerde. Op Twitter schreef de Delftse nanowetenschapper hoe hij eerst overwoog een meisje als hoofdpersoon te nemen. Maar dat raadde zijn co-auteur – de ervaren kinderboekenschrijfster Corien Oranje – hem af. Jongens zouden namelijk afhaken bij een boek met een meisje als hoofdpersoon.

Oranje sluit zich hiermee aan bij de mensen die ”weten” dat films met een vrouw in de hoofdrol niet scoren. Die ”weten” dat lezers niet tegen een vrouwelijke hoofdpersoon kunnen, laat staan een nerd.  Ik heb Oranje persoonlijk niet gesproken, maar zou haar zo graag willen vragen wat maakt dat zij (of Dekker) niet kon denken ‘kom, laten we gewoon eens kijken wat er gebeurt als we een meisje als nerd nemen’?

Zou het liggen aan het wetenschappelijk aangetoonde feit dat vrouwen veel sneller bloot staan aan kritiek, en dan ook nog eens heftigere, meer op de persoon gerichte kritiek, dan mannen? Geïnternaliseerde zelfhaat? Gewoon geen zin in gedoe? Ambities en dan geen risico willen nemen? Ik ben zeer benieuwd.

Hoe dan ook, op deze manier schiet het niet op. Zo houdt seksisme zichzelf in stand en wennen we nooit aan vrouwelijke nerds. En blijven kinderen denken dat lezende jongetjes belangrijker zijn dan lezende meisjes.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: