”Baas in eigen buik” verovert Twitter

Meer dan 70.000 mensen benutten in een paar dagen tijd hashtag #ShoutYourAbortion om het recht van baas in eigen buik kracht bij te zetten. Het initiatief komt van een twee Amerikaanse schrijfsters, Lindy West en Amelia Bonow. Ze zagen in dat het grote zwijgen rondom abortus conservatieven in staat stelt om de discussie te domineren met hun hel- en verdoemenisverhalen. Hoog tijd dus om de ervaringen van vrouwen centraal te stellen en de waarde van keuzevrijheid te benadrukken, vonden ze. Een fenomeen was geboren…

West en Bonow lanceren #ShoutYourAbortion onder andere omdat voorstanders van de baarplicht in de V.S. op basis van list en bedrog het budget voor Planned Parenthood (PP) willen schrappen. PP biedt onder andere preventief onderzoek om bijvoorbeeld borstkanker op te sporen, voorlichting over en het beschikbaar stellen van voorbehoedsmiddelen, en inderdaad, abortus. Met name vrouwen met een laag inkomen kunnen vaak nergens anders terecht voor noodzakelijke zorg.

West en Bonow vinden dat abortus hoort bij medische zorg aan vrouwen, net zoals zorg rondom zwangerschap en geboorte. Ze willen duidelijk maken dat Planned Parenthood cruciaal is voor hun welzijn en gezondheid. En dat niemand zich hoeft te schamen voor het afbreken van een ongewenste zwangerschap. Deelnemers aan #ShoutYourAbortion benutten de hashtag ook om de mensen die keuzevrijheid willen verbieden, van repliek te dienen:

Kerry Clare @KerryReads So much hatred by #ShoutYourAbortion trolls. If you can feel for a lentil-sized fetus, surely you can empathize with actual human woman too? 6:49 PM – 21 Sep 2015

Eén van de redenen dat de hashtag zo aanslaat is omdat vrouwen heel goed weten wat het betekent als ze geen invloed uit kunnen oefenen op hun biologie. Abortus verbieden heeft negatieve gevolgen, zowel voor de gedwongen moeders als, na de geboorte, hun ongeplande kinderen. Het is een opluchting als je grip kunt houden op je leven. Uit ervaringsverhalen, maar ook uit wetenschappelijk onderzoek, blijkt dat 99% van de vrouwen achter haar besluit staat.

Toch voelen veel vrouwen niet de veiligheid en ruimte om te spreken over de keuzes die zij maakten. Onder andere weblog Mary Sue is het eens met de beide schrijfsters:

One friend of mine, when talking about it with me while sitting at a cafe, looked over both shoulders before leaning in close to talk to me about it. Again, not ashamed of her decision, but concerned that no one around us be able to hear, and therefore judge. Because despite having certain legal freedoms, women often don’t have societal freedom to talk about their needs, concerns, or experiences safely. Which is why hashtags like #ShoutYourAbortion are so important.

Tijd dus om in het openbaar te spreken over het afbreken van ongewenste zwangerschappen. Tijd om stigma’s te verminderen, duidelijk te vertellen wat vrouwen meemaken en zelf willen. Zodat de toon niet langer bepaald wordt door mensen met allerlei religieuze en conservatief-politieke agenda’s, die verwijten, leugens en emotionele chantage gebruiken om vrouwen te reduceren tot konijnen. Leve Twitter, hét nieuwe middel om duidelijk te maken wat vrouwen beweegt!

VERDER LEZEN, KIJKEN EN LUISTEREN? NRC Handelsblad publiceerde één van de 26 ervaringsverhalen van vrouwen die New York Magazine interviewde over hun abortus. Documentaire Omstreden Vrijheid (2006) geeft een beeld van het reilen en zeilen van de Bloemenhovekliniek. Of luister naar deze radioreportage over Belgische artsen op zoek naar vrouwen die een ongewenste zwangerschap afbraken en op de foto willen. Ook zij kwamen tot dat initiatief (in 2014) om het taboe en de stilte rond abortus te doorbreken.

Overal, ook in Nederland, hebben we nog een lange weg te gaan. Maar er is hoop, denkt Krinka Bauer, ten tijde van het interview directeur van de abortuskliniek in Groningen:

”…Leven en dood is zo ingewikkeld. Zo houden we het taboe in stand. Bovendien is abortus heel privé, het zit niet in de dagelijkse communicatie. Misschien verandert dat nog, net zoals mijn generatie voor anticonceptiemiddelen heeft gevochten waardoor de huidige generatie er gewoon voor naar de huisarts gaat. Misschien maken we nog zo’n slag.”

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: