Plasman, het probleem is juist dat vrouwen niet naar de politie rennen

Wraakzuchtige man schiet ‘zijn ex’ neer. Een 28-jarige verpleegkundige, die aangifte had gedaan wegens bedreiging en de politie later ook meldde dat de man waarschijnlijk een vuurwapen had. Politie deed niks. Politie erkent foute inschatting, sorry, er komt een onderzoek. Daarna advocaat Peter Plasman op televisie. Die klinkt heel redelijk – politie staat onder druk, agenten kunnen niet overal bij zijn. Tot zover nog enigszins acceptabel. Maar dan zegt hij aan het einde van een interview in EenVandaag opeens dit [uitgetypt aan de hand van de opname van 13 augustus]:

De burger verwacht bij alles politie. Hier terecht, maar er is ook heel veel huiselijk geweld waar mensen meteen naar de politie rennen, de politie spreekt de boel toe, volgende dag is er weer huiselijk geweld tussen dezelfde mensen. Dus het is ook een beetje dweilen met de kraan open. En dat moeten de mensen ook weten.

Beste Plasman, waar heb je het over? Dit klinkt alsof je praat over een of andere chronische burenruzie, niks aan te doen. Sorry, maar huiselijk geweld bestaat uit EEN PATROON van onderdrukkende acties. Waarbij uit cijfers blijkt dat vrouwen buitenproportioneel vaak de ernstigere vormen van geweld over zich heen krijgen. Zeker als het gaat om een ex.

Ten tweede, Plasman, ”meteen naar de politie rennen”? Hét probleem is juist dat vrouwen veel te lang wachten. Gemiddeld vinden 33 – kleinere of grotere – incidenten plaats, voordat de maat vol is en het slachtoffer naar de politie stapt. Drie-en-dertig. ”Incidenten”. Aldus voormalig minister Opstelten tijdens een symposium.

Juist omdat vrouwen zo lang zwijgen, begon Advies en Steunpunt huiselijk geweld in Arnhem een paar jaar geleden met een speciale campagne om vrouwen ertoe te bewegen eerder hulp te zoeken. Want vrouwen voelen schaamte, en huiveren om een relatie te beëindigen. Zeker als ze economisch afhankelijk zijn van hun partner, zoals teveel vrouwen in Nederland helaas nog steeds zijn.

Daarnaast is die verkeerde inschatting geen incident, maar een trend. Veel hulpverleners, waaronder de politie, voeren een genderneutraal beleid. Daardoor loopt de effectiviteit van de aanpak ernstig averij op, bleek onlangs uit een genderscan naar de aanpak van huiselijk geweld. Mensen gaan bijvoorbeeld handelen op basis van onbewuste vooroordelen, waardoor ze te vaak menen dat zowel de man als de vrouw beiden, in ongeveer dezelfde mate, verantwoordelijk zijn voor de geconstateerde agressie.

Op die manier maken hulpverleners routinematig verkeerde inschattingen. Niet alleen doen ze net alsof gender geen rol speelt, maar al te vaak constateerden de onderzoekers van de genderscan dat er zelfs sprake was van ”een soort onwil om in termen van gender te denken” – letterlijk citaat.  De genderscan bracht aan het licht dat dezelfde mensen, die blijk gaven van deze houding, een groot gebrek aan kennis aan de dag legden. Ze kenden gendergerelateerde oorzaken van geweld niet meer, en haalden genderneutraal en gendersensitief werken door elkaar.

Dit is allemaal onderzocht en bekend. Of lees de kranten, het wemelt van de exen (m) die aan het moorden slaan.

Blijft voor mij slechts één vraag over: wat bezielde de redactie van EenVandaag om Plasman binnen te halen en zo bagatelliserend over huiselijk geweld te laten praten? Was er nou echt niemand anders te vinden?

(o ja. Voor de lezers die nu een automatische neiging voelen opkomen om te beginnen over ‘niet alle mannen’:  ja, alle vrouwen moeten er rekening mee houden dat een man hen seksueel kan intimideren, kan slaan, verkrachten, stalken en/of vermoorden, niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.)

UPDATE: Nóg een vrouw, hoogstwaarschijnlijk vermoord door haar ex. Net als bij de ex die de verpleegkundige om het leven bracht was ook deze man al bekend bij de politie, meldt het NRC.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: