Vrouwen mogen etappes rijden bij Tour en Vuelta

Net als voetballen geldt wielrennen als iets voor, door en van mannen. Vrouwen zijn de vreemde eend in de bijt. Dat uit zich in lacherige reacties, minder investeringen, lagere prijzengelden, onhandig vroege starttijden en stopgezette wedstrijden, zoals de Tour Cycliste Féminin, La Grand Boucle Féminin en de Tour de France Féminin. Gelukkig mogen vrouwen op 26 juli 2015 voor de tweede keer een etappe rijden in Tour de France Masculine. Als de heren Parijs aandoen, treden 20 vrouwenploegen aan voor La Course. Ook de Vuelta krijgt voor het eerst een etappe voor wielrensters.

Marianne Vos, voorvechtster van de wielrensport.

Nederland wordt vertegenwoordigd door drie teams, te weten Rabo-Liv, Boels Dolmans en Liv-Plantur. Maar er zit nog een Nederlandse kant aan de zaak. Onze kampioene Marianne Vos, die eerder ook al pleitte voor gelijk prijzengeld bij WK’s, stond aan de basis van het initiatief een etappe voor vrouwen op te nemen. Ze won de eerste editie. Dit jaar vertrekt het vrouwenpeloton op 23 juli 2015 vanuit Utrecht en komt vier dagen later, na een tocht van meer dan 550 kilometer, aan in Parijs. Opnieuw geldt Marianne Vos als een serieuze kanshebber om de winst te pakken.

La Course bleek zo’n succes dat een ander groot evenement voor mannen, de Vuelta, voor het eerst ook een etappe voor vrouwen opneemt in het programma. Net als bij de Tour de France komen de vrouwen in de Vuelta in actie op de dag van de slotetappe van de mannen. De organisator, Christian Prudhomme, sloot volwaardige deelname uit:

Prudhomme stelt dat het onmogelijk is om een hele ronde tegelijkertijd te organiseren. “Ik heb het er ook met Marianne Vos over gehad. Tien jaar geleden kon dat misschien nog, maar nu is het logistiek onmogelijk.”

Ook de organisatoren van de Tour de France houden de boot af. Meer dan meedoen in een slotetappe kan niet volgens de organiserende mannen. Net als bij de Vuelta citeren ze logistieke problemen. Kortom, een raket naar de maan, geen probleem. Een Tour de France voor vrouwen: onmogelijk. Tsja.

Als vrouw moet je blijkbaar blij zijn met iedere kruimel die je toegeworpen krijgt. Ok. De mannenTour -en Vuelta trekken veel publiek, en de vrouwenetappes helpen zodoende om het wielrennen voor vrouwen populairder te maken. Misschien levert het ook inspiratie op. Marianne Vos hoopt in ieder geval dat steeds meer meisjes en vrouwen de fiets pakken en het plezier in de wielersport ontdekken. Niet alleen door losse etappes af te dwingen, maar ook met projecten zoals We Own Yellow. Ik hoop met haar mee!

BONUS: Wie was de eerste kampioene wielrennen van Nederland? Mien van Bree. Ze won de titel in 1937, het jaar waarin ze ook Europees Kampioene werd. In 1938 prolongeerde ze deze laatste titel.

NOG EEN BONUS: Amy Shumer!

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: