Seksisme alarm: mannen die vrouwen de schuld geven

Vrouwen verdwijnen uit beeld bij de publieke omroep. Met name praat- en actualiteitenprogramma’s tellen nauwelijks vrouwelijke gasten. Dit terwijl de NPO juist beloofd had meer diversiteit te betrachten. De Volkskrant vroeg mannen die vaak op televisie komen naar hun standpunt. Als je hun meningen leest, begrijp je meteen waarom het niet opschiet. Ze zien het probleem niet, en als ze er al wat van vinden komt dat neer op ‘het ligt aan de vrouwen zelf dat ze niet op televisie komen’. Bedankt, heren!

Wil je interessant over voetbal kunnen praten, dan moet je er zo uit zien.

Eerst de cijfers. Maakten vrouwen in 2010 nog 37,6 procent van de personen in Nederlandse tv-programma’s uit, in 2014 was dat gedaald naar 35,4 procent. Een paar jaar geleden onderzocht Vrouwen in de Media de situatie. De organisatie deed navraag bij vrouwen. Die gaven massaal aan dat ze geen zin hebben in een dominante, neerbuigende gastheer. Volwassen professionals vinden het niet prettig als ze te horen krijgen ‘zing nou maar, schatje’, of ‘goed gedaan meid’, na afloop van het programma, alsof ze een paternalistisch schouderklopje nodig hebben van een type zoals Jeroen Pauw.

Deze onderzochte feiten staan in schril contrast met de beweringen die televisiemannen in De Volkskrant doen. Alle stereotiepe kulsmoezen komen voorbij. Zo zien de heren desgevraagd het probleem niet. Handig, dan hoef je ook niks te doen.

Als ‘tralalala waar hebben we het over’ niet werkt, wijzen de geïnterviewde mannen gewoon naar vrouwen. Zo meent Arno Vermeulen van de NOS dat vrouwen niet op een interessante manier over voetbal kunnen praten. (Hij miste blijkbaar de wedstrijdanalyses tijdens het WK Vrouwenvoetbal.) Ook zouden veel vrouwen volgens hem felle discussies niet aandurven, of te bescheiden zijn.

Schrijver Ozcan Akyol is het daar mee eens. Ook hij gebruikt het podium van de Volkskrant om vrouwen de schuld te geven: ”’Volgens mij ligt het probleem niet bij de redacties, maar bij de vrouwen zelf.” Want: te onzeker, nemen te genuanceerde standpunten in.

Andere mannen, zoals Paul Jansen van de Telegraaf, gebruiken het argument dat alleen kwaliteit telt. Waarbij hij gemakshalve vergeet dat kwaliteit een subjectief begrip is. En we kwaliteit vooral herkennen en erkennen bij blanke mannen. Jansen haalt ook de gedachtenpolitie van stal. Niks idealistische ideeën over een maakbare samenleving, onzin, we moeten volgens Jansen gewoon vertrouwen op de kijker. Die loopt vanzelf weg als de gasten van programma’s hem niet bevallen. Hem, inderdaad, niet haar. Want niet alleen de presentator en de gasten zijn vanzelfsprekend mannen, maar de kijker ook.

Presentator Maxim Hartman wijt de vrouwenschaarste aan schoonheidsidealen. Dan krijg je knappe vrouwen op de buis, die echter niks te melden hebben. Zijn advies:

Willen we meer vrouwen op tv zien, dan zijn er eigenlijk twee oplossingen. Kom met een late night roddelshow, zoals Loose Women in Engeland. Daar zitten een paar van die typische ordinaire Britse vrouwen over niks te lullen. Daar kan Albert Verlinde nog een puntje aan zuigen. Of betaal vrouwen gewoon veel om langs te komen. Kunnen ze daarna lekker online shoppen.’

Roddelen. Shoppen. In hetzelfde mini-interview uit het Volkskrant artikel deelt hij vrouwen ook op in de categorieën ‘mooi en dom’ versus ‘lelijk maar pittig’:

Laatst zat Geraldine Kemper bij DWDD. Knap meisje, maar ze had geen woord in te brengen tegen Thierry Baudet. Had er een lelijke vrouw neergezet, die hebben meer vechtspirit.

Goh. Dank je wel Hartman!

Alleen misdaadverslaggever Peter R. de Vries onthoudt zich van seksistische theorieën. Sterker nog, hij ontmantelt er eentje: ”Ik geloof niet in die onzin dat vrouwen genuanceerder zijn dan mannen en het daardoor minder goed doen op televisie.” Hij is echter de uitzondering in een zee van mannen die grossieren in clichébeelden over vrouwen.

Dat mannen dit anno 2015 zo openlijk kunnen zeggen, vind ik echt ongelofelijk. Dit soort types, met dit soort vooroordelen, zijn het probleem. Zolang de NPO deze mentaliteit niet aanpakt, moeten we blij zijn dat het percentage vrouwelijke gasten niet nog verder daalt.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Marit  On juli 10, 2015 at 1:46 pm

    Ah, nu snap ik eindelijk waarom veel mannen Peter R. de Vries niet kunnen uitstaan! 🙂

    Heel deprimerend die houding van veel mannen om dit af te doen als onbenullig of om de schuld bij vrouwen te leggen, dat zie je helaas bij veel meer kwesties dan alleen de televisie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: