‘Gendered Innovations’ bereikt Nederland

Begonnen als een Amerikaans initiatief komt Gendered Innovations eindelijk naar Nederland. Onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW) vond deze week een bijeenkomst plaats over dit onderzoeksplatform, dat zich richt op de rol van gender bij de opzet van academisch onderzoek. Hoog tijd, want ‘de man als norm’ in de wetenschap bemoeilijkt het leven van vrouwen. Soms vallen er zelfs doden.

Seksisme zit nog steeds diep verankerd in de zogenaamd objectieve en neutrale wetenschappelijke wereld. Dat begint bij een mannelijke student die een universitair docent wegzet als ‘een klein grietje, deed geen pijn aan mijn ogen‘, en eindigt bij medische toepassingen die op geen enkele manier tegemoet komen aan de behoeften en fysieke eigenschappen van vrouwen. Bijvoorbeeld omdat pillen alleen getest zijn op mannen. Vrouwen blijven daardoor onderhandeld en sterven vaker, blijkt uit onderzoek.

Ook KNAW schrok wakker. Op de site kondigt dit instituut de bijeenkomst aan met de terechte vraag: ,,Als onderzoek maar gericht is op de helft van de wereldpopulatie, hoe innovatief en relevant kan het dan nog zijn?”

Precies die zorg leidde in juli 2009 tot de oprichting van een platform, Gendered Innovations, door de Stanford Universiteit. Twee jaar later zette de EU een projectgroep op om ook in Europa te achterhalen hoe gender integraal opgenomen kan worden bij de opzet, uitvoering en analyse van onderzoek en onderzoeksresultaten. In 2012 besteedde dit weblog in de rubriek De Gereedschapskist aandacht aan Gendered Innovations (even een beetje reclame maken 😉 ), waarna nu, in 2015, KNAW zich breed over de kwestie buigt.

Pim Klaassen, postdoc en docent aan de Vrije Universiteit, haalt aan dat de Europese Commissie bij het toekennen van subsidies gaat meewegen of onderzoeken op kwesties van gendergelijkheid letten:

De pijnlijke vraag dringt zich op of gender misschien alleen dáárom op de KNAW agenda staat – en terwijl ik hem stel, bekruipt me de angst dat de vraag stellen, hem beantwoorden is.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat de KNAW de actualiteit in de gaten houdt en gevoelig is voor sociale druk. Zo begon Women Inc. onlangs met een campagne om aandacht te vragen voor de ongelijke behandeling van vrouwen in de medische zorg. Jaren daarvoor rammelde hoogleraar vrouwencardiologie prof.dr. Angela Maas al aan de poorten met een pleidooi om nieuwe diagnostiek en behandelingen te ontwikkelen:

We moeten bij vrouwen niet de traditionele, op de klachten van mannen gebaseerde aanpak gebruiken, zegt ze. ‘Je vergelijkt appels met peren.’

Hoe dan ook, ik kan de aandacht voor de rol van gender alleen maar toejuichen. Veel, veel beter voor vrouwen, die zodoende minder risico lopen om te sterven bij auto-ongelukken of te lijden onder bijwerkingen van medicijnen. En soms ook beter voor mannen, bijvoorbeeld omdat botontkalking bij hen eerder ontdekt wordt. Als dát geen verkoopargument is….

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: