Voetbalgame krijgt voor het eerst vrouwenteams

Gamers krijgen in het zestiende deel van de FIFA voetbalserie voor het eerst de mogelijkheid om vrouwenteams te kiezen. Het computerspel biedt twaalf vrouwenteams, waaronder Brazilië, Engeland en Spanje. Onder andere topvoetbalster Abby Wambach werkte mee om te zorgen voor realistische bewegingen van speelsters. Dat is een belangrijke symbolische mijlpaal voor de acceptatie van het vrouwenvoetbal. Nu alleen de oranje wuppies nog!

De FIFA games zijn razendpopulair sinds de verschijning van het eerste deel, in 1993. Decennia lang hadden vrouwen er echter niets te zoeken. Het ging om mannenvoetbal en nog meer mannenvoetbal.

Dat leidde tot steeds meer kritiek. Ruim 13.000 mensen tekenden een petitie om de producent, EA, te bewegen vrouwenteams op te nemen in het spel. Maar EA Studio’s hield lange tijd de boot af. Vrouwen in het spel opnemen zou technisch te moeilijk zijn, heette het. Uiteindelijk zwichtte het bedrijf. David Rutter, hoofd van het productieteam, gaf toe dat die druk een rol speelde bij de introductie van vrouwenvoetbal:

“I get a lot of stick on the playground about us not including women in the game. Finally being able to say we are will make for a refreshing change.”

Zodra bekend werd dat gamers vrouwenvoetbal kunnen verwachten in FIFA deel zestien, begonnen natuurlijk de protesten. Anonieme haters benutten sociale media zoals Twitter om hun afschuw te laten blijken. Zoiets gebeurt niet in een vacuüm. Zodra vrouwen in de echte wereld deelnemen aan sport, volgen de seksistische incidenten net zo hard.

Die vrouwenhaat stuit echter op steeds luidere weerwoorden. Onder andere EA studiobaas Peter Moore pareerde de kritiek. Ook hij benutte Twitter:

Peter Moore @petermooreEA So sad to see the misogynistic vitriol following @EASPORTSFIFA announce re. women in the game.We are better than this

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: