Project Vox laat vrouwelijke filosofen aan het woord

Émilie Du Châtelet? Margaret Cavendish? Anne Conway? Damaris Masham? Wie zich verdiept in filosofie kan nog steeds afstuderen en geen enkele vrouwelijke filosoof tegenkomen totdat je bij de moderne tijd belandt. Naslagwerken met De Canon lijden aan hetzelfde euvel. Project Vox wil daar verandering in aanbrengen. Voor Nederland: zie deze database, en als je aanvullingen hebt kun je dit formulier invullen.

Margaret Cavendish. Nu zelden te vinden in overzichtswerken van de filosofie, maar daar komt langzaam verandering in.

Volgens de initiatiefnemers beperken werken over filosofen uit de periode 1600-1800 zich bijna altijd tot een paar grootheden, zoals Descartes, Spinoza, Locke en Hume. In de marge komen nog een paar andere blanke mannen aan bod, en dat is het dan. Enkele uitzonderingen nagelaten lijkt het op basis van dit soort historische overzichten net alsof vrouwen pas op het toneel verschenen vanaf circa 1900.

Maar zoals zo vaak ontstaat deze beeldvorming doordat redacteuren en professoren een blinde vlek hadden en hebben. Ze zagen teksten van vrouwen over het hoofd. Filosofes vielen buiten hun focus. Hun manuscripten bleven wegens dat gebrek aan erkenning en belangstelling onvertaald, zijn alleen beschikbaar in de originele zeventiende eeuwse uitgave, en werden niet opgenomen in overzichtswerken over filosofie.

De site maakt zulke zeldzame uitgaven en moeilijk toegankelijke teksten alsnog beschikbaar voor een breed publiek. Niet alleen doorbreekt dat het beeld van de filosoof als een mannelijke geleerde, maar het maakt het ook veel gemakkelijker voor studenten en wetenschappers om het werk van filosofes te analyseren.

Zo’n site als Project Vox is een goed teken dat het klimaat begint te veranderen. Ook in Nederland. Vorig jaar ontving Dr. Emily Thomas, postdoc aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de RUG, bijvoorbeeld een beurs van 250.000 euro voor project ‘Time in Early Modern Metaphysics’. Thomas wil in haar onderzoek speciale aandacht besteden aan vergeten vrouwelijke filosofen.

Een ander goed teken zijn initiatieven zoals een cursus ‘Zeven vrouwelijke filosofen die je moet kennen’ van de School of Life in Amsterdam (net geweest, april 2015). Of, in juni 2015, een studiedag van de Vrije Akademie over grote vrouwelijke filosofen. En, al weer een jaartje of twee geleden, de oprichting van de Nederlandse tak van Women in Philosophy.

Hopelijk komen Du Châtelet, Cavendish, Conway en anderen in de toekomst wat makkelijker terecht in nieuwe overzichten en een herziene versie van de canon. Het tij begint in ieder geval in hun voordeel te keren.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: