Omroep – seksistisch Nederland: 1-0

Gelukkig. Eva Jinek mag volgend jaar gewoon terugkeren met een talkshow op de late avond. Nog steeds als ‘de vervangster van’, dat wel, maar KRO/NCRV zijn in ieder geval niet gezwicht voor de vele seksistische reacties van diverse Nederlanders. Wat dat betreft zegt Het Parool precies waar het op staat: de kritiek betrof vooral uiterlijkheden, en toonde voor de zoveelste keer aan dat Nederland ”het Saudie Arabië van Europa” is. Zo, die zit.

Zenderbaas Marcel Peek van NPO 1 gaf in de media aan dat de omroep nog steeds alle vertrouwen heeft in Jinek, en haar programma tijd wil geven om zich verder te ontwikkelen. Hulde. Want het begon steeds meer op te vallen dat er iets vreemds gebeurde rondom Jinek.

Niet alleen De Zesde Clan wees op seksisme, ook anderen deden dat. Weblog Powervrouwen constateerde op 20 februari dat het een stuk stiller zou zijn geweest als Eva Adam Jinek had geheten. Dan zou ze gewoon de zoveelste mannelijke deskundige in slecht zittend pak zijn geweest, en waren mensen op de inhoud ingegaan in plaats van gedoe over benen, banken en kapsels.

Fidan Ekiz van De Wereld Draait Door bracht in herinnering dat in landen als Turkije, Duitsland en de V.S. niemand vreemd opkijkt van een vrouw die schoonheid en intelligentie combineert. De aanhoudende kritiek op Jinek ziet zij als een typisch Nederlands fenomeen. Iets in de cultuur maakt dat mensen (mannen?) zuur reageren als een intelligente vrouw in het openbaar het woord neemt.

Het Parool citeerde onder andere Frits Barend en Catherine Keyl, inclusief de verwijzing naar Saudi Arabië. Ook zij vinden het opvallend hoe vrouwelijke presentatoren onder vuur komen te liggen in Nederland:

Sonja Barend kreeg in haar tijd ook een hoop te verduren van de Jan Blokkers van deze wereld. Wat dat betreft zijn we niet ontzettend rijk in dit land. Ik heb al eens eerder gezegd dat we het Saoedi-Arabië van Europa zijn.’  Catherine Keyl presenteerde jarenlang een eigen talkshow en ondervond soms hetzelfde als wat Jinek nu overkomt. ‘Het is commentaar op korte rokjes, make-up, schoenen en ga zo maar door. Heel onrechtvaardig. Pauw en Witteman zagen we jarenlang in slecht zittende pakken en daar hoorde je nooit iemand over.

Dat soort negatieve, op de persoon en de vrouwelijke identiteit gerichte waardeoordelen raken vrouwen. Wij zijn ook mensen, wist u nog? Ook Eva Jinek. In glossy magazine Harper’s Bazaar gaf ze aan dat de massale kritiek haar niet onberoerd laat en dat ze moet uitzoeken hoe ze met de aanhoudende kritiek op uiterlijkheden om zou kunnen gaan. Misschien op haar pen kauwen? Mensen gaan er hoe dan ook over struikelen, wat ze ook doet.

En waarom gaat het steeds over kleding, kapsels, banken en accessoires, in plaats van over haar kijkcijfers? In januari kwam ze over het miljoen heen. Pas toen Humberto Tan weer begon, daalden Jinek’s scores. Met circa 450.000 kijkers deed ze het echter nog steeds goed. Bovendien gaat het om meer dan de cijfers alleen:

Eva Jinek houdt een soortgelijke formule aan als Tan maar laat het veel meer blijken als ze het ergens niet mee eens is, of laat haar ergernis zien als ze geen antwoord krijgt. Fantastisch, dit is helaas zeldzaam geworden op televisie. Wat mij betreft graag veel meer credits voor Eva Jinek.

Gelukkig kunnen we volgend jaar kijken hoe het programma Jinek zich ontwikkelt. Omroep-seksistisch Nederland: 1-0.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: