Australische media vergeten heldin Sydney

Lees oppervlakkig en het beeld van een gijzelingssituatie in een café in de Australische stad Sydney is duidelijk. De held in dit verhaal is een man. Australische media geven meestal deze lezing:

A hostage situation in Sydney’s Martin Place has ended in the tragic deaths of a mother of three and a heroic hospitality manager. One of the two victims, Lindt store manager Tori Johnson, is being praised for his bravery in a dire situation.  Mr Johnson reportedly died while wrestling a gun from lone gunman Man Haron Monis when he was killed.

 

Bloemenzee bij de plek des onheils in Sydney.

De naam van de vrouw, Katrina Dawson, komt meestal pas achteraan. Ze is voor de media eerst en vooral ‘moeder van drie kinderen’. Nóg zeldzamer is de informatie, diep verborgen in de ronkende krantenartikelen over de heroïsche manager, dat deze vrouw in het café zat om een goede vriendin te ontmoeten. Die was zwanger. Toen de situatie uit de hand liep, wierp de moeder van drie zich voor die zwangere vriendin.

Wacht eens even…. Dus ze gaf haar leven voor haar zwangere vriendin? Ze wierp zichzelf voor haar lijf, om haar leven en dat van de ongeborene te redden. Waarom noemen Australische media de manager een held, en de moeder van drie zelden of nooit een heldin? Het dichtst in de buurt komt nog een kop van het type ‘Slachtoffers van Sidney gijzeling geëerd als helden‘, helden meervoud, maar zelfs dan bevatten de eerste alinea’s vooral lofbetuigingen aan het adres van de man. De heldhaftige actie van de vrouw, Dawson, volgt pas ergens aan het einde.

Die stilte is tekenend voor culturele opvattingen over heldendom. Susan Faludi schreef er al over in haar analyse van de naweeën van de aanslag op de Twin Towers in de V.S. Ook toen wemelde het in de media van de beelden en verhalen over heldhaftige brandweermannen, heldhaftige politiemannen en burgermannen die onbaatzuchtig en krachtig andere mensen hielpen, signaleerde ze in haar boek Terror Dream.

Vrouwen kwamen vooral in beeld als slachtoffers. (Of als dankbare burger: hulde aan onze dappere mannen!) Daarna volgden de mediaverhalen dat vrouwen dolgraag hun baan op wilden geven om thuis kinderen op te voeden en appeltaart te bakken. Klopte geen moer van. Maar het paste in de tijdgeest. Als enge islamieten een crisis veroorzaken, analyseerde Faludi, móeten we mannelijke mannen hebben om vrouwen en kinderen te beschermen.

Als vrouwen zelf vrouwen en kinderen redden, raken mensen in de war. De situatie is al schokkend genoeg. Aan nóg meer kantelende wereldbeelden heeft niemand behoefte. Hij is de held! Want de held is een man! Altijd. Omdat hij een sterke man is! Daarom! Ondertussen zien we heldhaftige vrouwen niet, terwijl hun daden niet onderdoen voor die van mannen:

The authors examine heroism by women and men in 2 extremely dangerous settings: the emergency situations in which Carnegie medalists rescued others and the holocaust in which some non-Jews risked their lives to rescue Jews. The authors also consider 3 risky but less dangerous prosocial actions: living kidney donations, volunteering for the Peace Corps, and volunteering for Doctors of the World. Although the Carnegie medalists were disproportionately men, the other actions yielded representations of women that were at least equal to and in most cases higher than those of men.

”Deze onderzoeksresultaten hebben belangwekkende implicaties voor de psychologie van heroïek en gender”, concluderen de auteurs van dit onderzoek.

Inderdaad. Maar hun bevindingen zijn niet doorgedrongen tot het brede publiek. MTV maakt filmmontages over fictieve helden, en neemt alleen mannen op in die lijst. Als in de V.S. veteranen afzwaaien, gaat alle aandacht uit naar de mannen. Met als gevolg dat de veteranes zich onzichtbaar en afgedankt voelen. Mannelijke muzikanten die ‘aan de rand van de afgrond’ leven gelden als heldhaftig en stoer. Meet een vrouw zich die rock&roll levenswijze aan, dan is dat vooral ziekelijk en zielig. Enzovoorts, enzovoorts.

Daarom speciale aandacht voor heldinnen. Zoals Katrina Dawson. Zij  offerde zich op om twee levens te redden. Zij is een held.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: