Amerikaanse Congres telt 100 vrouwen

Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten telt het Amerikaanse Congres honderd vrouwen. De eer van het honderdste congreslid gaat naar Alma Adams, uit de staat North Carolina. De Democrate versloeg haar partijgenoten in een interne verkiezing voor een vacant gekomen zetel. Ze kreeg steun van Emily’s List, een initiatief van de Democraten om meer vrouwen in de politiek te krijgen.

Alma Adams wordt de honderdste vrouwelijke senator van de V.S.

De combinatie Democrate en Emily’s List is geen toeval. Het initiatief om de kandidatuur van vrouwen te bevorderen speelt een grote rol bij het stijgende aantal vrouwelijke congresleden. Decennia lang bleef het cijfer schommelen tussen de 11 en de 20. In 1985 begon Emily’s List. Vier jaar daarna begon het aantal vrouwelijke kandidaten sterk te stijgen – en ze begonnen ook zetels te winnen. Het aantal vrouwen in de Senaat steeg naar 31 in 1989. Daarna ging het snel: 54 vrouwen in 1993, 73 vrouwen in 2001, en nu dus 100.

De Republikeinen leveren wel een aantal vrouwen, maar de stijging komt bijna geheel voor rekening van de Democraten. Dat feit geeft meteen aan dat de historische piek voorlopig een piek blijft. Democraten verloren massaal de huidige tussentijdse verkiezingen. Bij drie van de meest intense campagnes ging de strijd tussen een Democratische vrouwelijke kandidaat en een mannelijke Republikeinse kandidaat. In alle drie de gevallen won de Republikeinse man. Onder andere Wendy Davis, die in Texas en daar buiten furore maakte in haar strijd tegen Republikeinen die de reproductieve rechten van vrouwen tot een lachertje wilden maken, beet in het stof.

Amerikaanse media juichten in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen dat vrouwen eindelijk het glazen plafond in de politiek zouden doorbreken. Helaas een nogal premature conclusie. Als de uitslagen van de verkiezingen effectief worden, begin 2015, zullen Democratische vrouwen het veld moeten ruimen, ten gunste van Republikeinen. En aangezien de Republikeinen niks weten aan te vangen met vrouwelijke kandidaten, zijn dat vooral mannen.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: