Amerikaanse stellen wennen aan gelijkheid

Kijk eens aan. Als man en vrouw het huishouden eerlijker verdelen, blijft de seks goed. En zorgde de situatie van een hoger opgeleide vrouw, gekoppeld aan een lager opgeleide man, in de jaren zeventig en tachtig nog voor meer echtscheidingen, vanaf de jaren negentig konden onderzoekers dat effect niet meer terugvinden. Amerikaanse stellen wennen langzamerhand aan gelijkheid tussen de seksen, blijkt uit grootschalig onderzoek van de Council on Contemporary Families.

Die wens wordt in de V.S. steeds vaker werkelijkheid.

Mensen houden graag moraliserende preken over emanciperende vrouwen. Je kunt wel assertief willen worden, meningen willen uiten, en hetzelfde salaris als een man willen voor hetzelfde werk, maar schatjes, dat wordt een ramp. Een man die de wc poetst stoot af, dus daar gaat je seksleven. Als hij zich geen “man” kan voelen in een relatie, zal hij sneller afhaken. Jawel! Dus, vrouw, hou je mond, lach om zijn grapjes en vertoon niet te veel ambitie, anders ontman je de man en eindig je eenzaam en alleen en dat is dan eigen schuld, dikke bult.

Blijkt niks van waar. Voor mensen die graag vasthouden aan de rolpatronen, zoals ‘singlecoaches’ en andere conservatieve dwaallichten, wordt het steeds moeilijker om man en vrouw in aparte hokjes op te sluiten. Wetenschappers laten hele andere feiten zien. Je kunt de taken in huis eerlijk verdelen en dan blijft het in bed nog steeds gezellig. Vrouwen streven wel degelijk naar emancipatie, ook al deinzen ze terug voor het etiket ‘feminist’. En mannen blijken ontvankelijker dan gedacht voor die roep om meer rechtvaardigheid.

Kortom:

The truth of the matter is feminism is making a huge impact. Not only have attitudes about gender slowly become more progressive over time, but people are trying to live up to those ideals. Despite all the dour warnings to the contrary, people who try to live more feminist lives find it’s not only a good way to organize relationships, but that equality makes relationships better.

Toegift: in Nederland lopen we enigszins achter. Te vaak doen dit soort situaties zich nog voor. Bovendien blijkt Nederland een sterke sociale druk uit te oefenen op vrouwen om in te schikken, terwijl de man zijn gang kan gaan. Desalniettemin heeft het aloude kostwinnersmodel, met De Man als Hoofd van het gezin, definitief afgedaan. En zie je ook in ons land een trend naar een gelijkwaardige taakverdeling, met name bij jonge mensen die bijvoorbeeld een werkende moeder hadden of een vader die duidelijk zorgtaken op zich nam.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.