Nieuwsronde

Vrouwen vertegenwoordigen de helft van de wereldbevolking, dus het nieuws komt in stromen binnen. Hieronder een selectie uit die enorme berg verhalen en gebeurtenissen, met  nadruk op de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden losbarstte. Maar ook: welke mannen steunen de genitale verminking van meisjes? En wat gebeurt er in de Amerikaanse staat Texas, nu vele abortusklinieken de deuren sluiten wegens vijandige wetgeving?

Vrouwen namen tijdens de Eerste Wereldoorlog ‘mannenwerk’ over en schudden daardoor de rolpatronen danig door elkaar.

  • Meestal staan mannelijke soldaten centraal in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog (en de generaals die niet op een mensenleven meer of minder keken). Documentatiecentrum Rosa grijpt de gelegenheid aan om de rol van vrouwen te bespreken. Wat waren de unieke prestaties van vrouwen tijdens deze oorlog? Wat waren hun specifieke ervaringen? Welke impact had het oorlogsgebeuren op het leven van de vrouw in Europa post-WOI?
  • Documentatiecentrum Rosa stelde daarnaast een literatuurlijst samen. Allemaal boeken die op verschillende manieren het thema ‘vrouwen en de eerste wereldoorlog’ behandelen.
  • Wat leesvoer betreft kan de Zesde Clan Singled Out van Virginia Nicholson aanbevelen. Een vlot geschreven sociale geschiedenis van de circa twee miljoen Engelse vrouwen die na 1918 niet konden voldoen aan de norm van trouwen en kinderen krijgen. Deze alleenstaande vrouwen moesten andere wegen kiezen. Dat deden ze. Neem verder eens een kijkje bij de theatervoorstelling 1919, het emanciperende effect van vrouwen die ‘mannenwerk’ overnamen, sociale verwachtingen en rolpatronen, en dit artikel over vrouwen en feminisme in de jaren dertig.
  • Atria reikte de Johanna Naber prijs voor beste geschiedenisscriptie uit aan Fabian van Wesemael, voor zijn onderzoek naar gender in hospitalen tijdens de eerste wereldoorlog. Van Wesemael gaat in de op de machtsverhouding tussen arts en verpleegster, de betekenis van lichamelijkheid, het effect van verminkte soldatenlichamen en de vorming van een vrouwelijke identiteit van de verpleegsters: ,,Door het uiten van dergelijk bewonderend verlangen en door het ‘vermannelijken’ van de wonden bevestigden de verpleegsters zichzelf in een ‘eeuwige’ vrouwelijkheid” – een strategie die overigens lang niet alle verpleegsters omarmden.
  • Onder de noemer ‘Grote vrouwen en de Groote Oorlog‘ kijkt een Belgisch museum in de plaats Boekhoute naar de ervaringen van vrouwen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanaf 22 januari 2014 kunnen mensen ook de rondreizende tentoonstelling Vrouwen in de Groote Oorlog bezoeken. Na de opening in het stadhuis van Brussel reist de expositie gedurende het hele jaar door Vlaanderen, onder andere langs Antwerpen, Gent, Mechelen en Turnhout.
  • In ander nieuws: abortusklinieken sluiten betekent niet dat vrouwen hun zwangerschap opeens wél doorzetten. Integendeel. Cijfers uit de Amerikaanse staat Texas tonen aan dat de draconische maatregelen om het recht van baas in eigen buik in te perken, ernstige obstakels opwerpen. Zodoende worden sommige vrouwen een slaaf van hun biologie. De meeste vrouwen vinden echter alternatieven. Ze reizen met veel pijn en moeite naar verder weg gelegen klinieken. Of halen morning after pillen bij de buren, Mexico. Met ‘goede zorg aan vrouwen’ of ‘de veiligheid van vrouwen’ heeft dat allemaal niets te maken. Wel met wanhoop, nood en risico’s nemen omdat de ongewenste zwangerschap echt ongewenst is.
  • Seksistische collega’s op het werk kunnen veel leed veroorzaken. Hoe kun je dat soort gasten afremmen? Het Everyday Sexism project verzamelde incidenten, maar deelt ook tips en adviezen. Dagblad Trouw behandelde recent ook een voorbeeld, van een seksist die onder het mom van ‘onschuldige grapjes’ een knappe vrouw het leven zuur maakte. Stap 1 is: herken het seksisme. Stap 2: stel een strategie op. Tot slot, oals Trouw opmerkt: ”Het zou ook al schelen, wanneer de rest van het gezelschap niet schaapachtig zou zitten meelachen met de ongein.” Oftewel, het is een groepsprobleem, en de dynamiek in de groep moet veranderen als je effecten wil sorteren.
  • Welk type man steunt de genitale verminking van Afrikaanse en Aziatische meisjes? Antropoloog Khalid Roy zette de verschillende groepen op een rijtje. Dit soort sociale analyse kan mensen helpen om een einde te maken aan deze specifieke vorm van kindermishandeling, aldus Roy.
  • Hoera, Lego komt eindelijk met een set met vrouwelijke wetenschappers! De firma kwam niet zelf op het idee om rolpatronen en stereotypen te doorbreken. De speelgoedset kwam er op verzoek van fans, en na maatschappelijke druk. Maakt niet uit. Eindelijk kunnen meisjes spelen met figuurtjes van een scheikundige, een paleontoloog en een astronoom.
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: