Demonstranten bedreigen journaliste met verkrachting

De politie gaat beelden van een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag onderzoeken, om te zien of daar strafbare feiten zijn gepleegd. Wat de berichtgeving tot nu toe niet vermeldt, is dat er duidelijk sprake was van seksisme. Een aantal demonstranten keerden zich tegen een verslaggeefster van Geen Stijl en bedreigden haar. Dat klopt. Maar waar bedreigden ze haar mee? Met verkrachting. En dat is iets waar mannen vrouwen mee dreigen, als er iets gebeurt wat ze niet leuk vinden.

Annabel Nanninga van GeenStijl woonde de demonstratie bij in verband met haar werk: verslag doen en nieuws over de gebeurtenis publiceren. Dat ging meteen mis, waarbij aanwezige mannen haar sekse tegen haar gebruikten. Dat we weten wat er gebeurde, komt omdat ze haar ervaringen zelf openbaar maakte:

Al meteen bij aankomst werd ik bedreigd en uitgescholden toen ik foto’s nam. “Hoer, loop door, vies wijf”, en: “We jatten je telefoon als je foto’s maakt.” Een politie-agente zag en hoorde het, en nam me apart. Of ik wel wist dat foto’s maken voor onrust zorgde? Ik vroeg haar of ze de bedreiging had gehoord, en of ze wel wist dat fotograferen op de openbare weg is toegestaan.

Het gebeurt slechts zelden dat mannen voor hoer worden uitgemaakt omdat ze hun werk doen. ‘Wijf’ is ook een scheldwoord met een seksistische toepassing. Een man is zelden ‘wijf’, een vrouw daarentegen krijgt dit regelmatig te horen. In combinatie met ‘hoer’ en vies’ weet je meteen met wat voor soort ‘wijf’ je van doen hebt.

Vanaf dat moment ging het van kwaad tot erger. De groep keerde zich tegen Nanninga:

In no time stonden er enige tientallen jongemannen om ons heen. “Ik breek bij je in en pis in je slaapkamer!” tierde het sujet. Iedereen schold en dreigde. ‘Kankerhoer, weg die foto. we achtervolgen je tot je huis, we pakken jou, kankerhoer, GeenStijl haat ik, het zijn racisten, kankerhoer’. […] …toen hoorde ik een paar keer, her en der in de menigte, niet luid gejoeld zoals de andere verwensingen maar zacht en laag; “Broek uit”“Trek haar broek uit” en “Trek haar kleren uit.”Goed. Weg hier. NU.

Nanninga zelf wilde met haar relaas vooral opkomen voor de persvrijheid en de officiële woordvoering tegenspreken:

Volgens een woordvoerder van Jozias van Aartsen, VVD-burgemeester van DenHaagIsistan, werden er ‘geen grenzen overschreden.’ Staat u mij toe sterk van mening te verschillen met de burgervader, op grond van mijn belevenissen ter plekke.

Tegelijkertijd deed ze echter ook nog iets anders. Haar ervaringen zijn een voorbeeld van de specifieke bedreigingen die vrouwen stelselmatig naar hun hoofd geslingerd krijgen. Deze mannelijke demonstranten vonden het blijkbaar volkomen normaal om een journaliste uit te schelden voor hoer en te dreigen met verkrachting.

Bijna tweederde van alle journalistes maakt iets dergelijks mee, maar meestal zwijgen ze.  Ze willen geen gedoe, ze willen niet dat redacties hen binnen houden, ze willen niet bekend staan als ‘zij die verkracht werd op het Tahrirplein‘ enz. enz. Ondertussen komen daders ongestraft weg met hun dreigementen en misdaden. Moedig van Nanninga om het seksistische gedrag van deze demonstranten openbaar te maken.

In reacties op de gebeurtenissen namen diverse mensen het gelukkig voor haar op:

 8 u Hé mede-gutmenschen: we hadden toch afgesproken dat dreigen met verkrachting altijd fout is? Dan ook als het GeenStijls overkomt.
 17 u Mevrouw Nanninga is niet mijn vriendin maar ontzet worden tijdens een demonstratie omdat je bedreigd wordt wens ik niemand toe.

Daarnaast waren er echter ook mensen die het gooiden op gezeur, bedrog en eigen schuld dikke bult:

 24 jul. Die Nanninga is wel een zeikwijf zeg.
 24 jul. Als iemand videobewijs heeft voor de huiliehuilie van Nanninga & Verhoef houd ik mee aanbevolen.
 10 u Of in het Nederlands: laat dat koekje je goed smaken, Nanninga! Je hebt zelf het deeg gemaakt.

Dit soort minachtende reacties zorgen ervoor dat mannen zo makkelijk en zonder angst voor represailles over kunnen gaan tot het dreigen met verkrachting. Ze weten dat we als samenleving racisme afkeuren, maar seksisme ok vinden. Het doelwit heeft het maar te incasseren. Ze moet zwijgen, want als ze het waagt iets te zeggen over bedreiging met verkrachting, zeurt ze of liegt ze of zal ze zelf wel schuld hebben aan haar eigen seksuele intimidatie.

Nog een extra bewijs: Nanninga ontving via Twitter een reactie van de organisator van de demonstratie. Dat bericht luidde als volgt:

Abu Suhayb @AbuSuhayb_DWR Als moslims provoceren, moeten ze worden opgepakt. Als @ANanninga t doet, jankt Geenstijl. Wees blij dat t alleen bij dreigen bleef, teef. 11:57 PM – 24 Jul 2014
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: