Nieuwsronde

Bijna tweederde van de schoolhoofden in Nederland is man, blijkt uit onderzoek. Peggy Angus. Wie? Inderdaad. En een twittercampagne voorkwam dat een regering een schandaal stilletjes kon negeren. Dat en meer in deze nieuwsronde.

  • Inderdaad, Nederlandse scholen tellen iets meer juffen dan meesters (55 versus 45%). Wie leidt deze troepen echter? Schooldirecties blijken voor 70% uit mannen te bestaan. Heel apart.
  • Wat was het effect van twitter campagne #BringBackOurGirls? Terreurorganisatie Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes in Nigeria. De meiden zijn nog steeds vermist, dus wat heb je dan aan sociale media? De Volkskrant zocht het uit en sprak met de initiatiefnemer. Die merkt dat de Nigeriaanse regering de hele zaak het liefste in de doofpot wilde stoppen. Dankzij de twittercampagne lukte dat niet en staat het onderwerp nog steeds hoog op de agenda. Een hashtag brengt geen meisjes terug. Maar je zorgt er wél voor dat ze niet worden vergeten.
  • Biologie is niet meer zo bepalend als het jarenlang leek. Nieuw onderzoek laat zien dat de verschillen tussen de seksen veel kleiner zijn dan gedacht – zie ook Cordelia Fine’s boek over precies dit fenomeen. Toch tieren de stereotypen over mannen en vrouwen weliger dan ooit, signaleert journaliste Asha ten Broeke.
  • Naar het toilet gaan is letterlijk levensgevaarlijk voor vrouwen in India. Omdat veel woningen niet beschikken over sanitair, zoeken vrouwen buiten een plekje om hun behoeften te doen. Mannen weten dat. Regelmatig gaan ze over tot het verkrachten en/of vermoorden.
  • Kinderfilms vertonen een patroon. De moeder sterft of is al dood voordat het verhaal begint. Wie profiteert? De vader. Die kan nog zo slecht beginnen – als kille kritische hork, als moordenaar van de moeder, maakt niet uit – maar eindigt altijd als de perfecte vader en het perfecte maatje voor het kind of de kinderen. Aha…
  • Feestdagen danwel speciale gelegenheden betekenen meestal extra werk voor vrouwen. Dat is zo met kerstmis, maar ook een periode als de Ramadan betekent voor vrouwen meer verplichtingen en stress, schrijft de Guardian. Vanwege de vele sociale activiteiten waar veel eten bij gemaakt moet worden. En wie kookt al die gerechten? Juist.
  • Vijf onbekende mannen vermoordden de Libische vrouwenrechtenactiviste Salwa Bugaighis. De mannen drongen haar huis binnen, vuurden kogels op haar af en staken haar met messen. Bugaighis maakte zich sterk voor een sterke grondwettelijke positie van vrouwen, organiseerde demonstraties tegen Khadafi, en richtte een organisatie op, de Libyan Women’s Platform for Peace. Arabische vrouwen roepen op tot een uitgebreid internationaal onderzoek, met dezelfde energie als de zoektocht naar de moordenaars van de Amerikaanse ambassadeur in Benghazi, meldt de Nederlandse organisatie Wo=Men.
  • De Amerikaanse staat Texas heeft de toegang tot abortusklinieken zodanig ingeperkt, dat vrouwen hun heil inmiddels zoeken op de zwarte markt. Onder andere in Mexico kopen ze pillen die in een vroeg stadium een ongewenste zwangerschap kunnen afbreken.
  • Tot slot: kunstenares Peggy Angus liet een imposant oeuvre na, van onder andere schilderijen en tegeltableau’s. Maar na haar dood in 1993 leek ze nooit te hebben bestaan. Onder andere omdat ze rechtstreeks uit de kunstgeschiedenis werd geschreven. Ontwerpen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig zijn tegenwoordig echter populair en met een nieuwe tentoonstelling krijgt Angus eindelijk erkenning. Leve het speurwerk van mensen die interesse hebben in de verrichtingen van vrouwen…

Ontwerp van Peggy Angus

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: