Fox Studio begint mentorprogramma

Filmstudio 20h Centry Fox lanceert een mentorprogramma voor vrouwelijke regisseurs. Een goeie actie, oordeelt website Jezebel goedkeurend. Het initiatief volgt op de publicatie van dramatische cijfers. Vrouwen werken zich kapot en proberen waar ze maar kunnen aan de slag te gaan. Wat ze echter ook proberen,  de zes grootste studio’s zien hen domweg niet staan. Van 2009 tot en met 2013 huurden ze slechts in 4,7% van de gevallen een vrouwen in.

Er komen steeds meer protesten tegen die uitsluiting. Recent nam bijvoorbeeld Twitter hashtag #HireTheseWomen een enorme vlucht. Als je mensen of bedrijven aanspreekt op de eenzijdige samenstelling van hun werknemers-ploeg, hoor je namelijk vaak de smoes ‘we kunnen geen geschikte vrouwen vinden’. Filmrecensente Miriam Bale werd dit smoesje zo beu, dat ze namen van geschikte kandidaten verzamelde en via ‘neem deze vrouwen aan’ de wereld in stuurde.

Serieus, hoe moeilijk kan het zijn? Studio’s gunnen regelmatig projecten met een budget van 100 miljoen dollar aan mannen die nog nooit eerder een film regisseerden. Ze hebben geen enkele ervaring, en toch krijgen ze het vertrouwen van de hoogste bazen. Terwijl vrouwen met meerdere films op hun naam het nakijken hebben. Dus, neem deze vrouwen aan.

Fox ziet eindelijk enigszins het licht en zet nu een mentorprogramma op om tegemoet te komen aan die oproep. De studio gaat samenwerken met onder andere Women&Hollywood om het klimaat wat vriendelijker te maken voor regisseuzes. Dat kan allerlei gunstige gevolgen krijgen. Onderzoek toont namelijk aan dat vrouwelijke regisseurs andere vrouwen kansen bieden. Bij hun films zijn grotere percentages vrouwen betrokken, zowel voor de camera’s als achter de schermen.

Hopelijk gaat een groter aandeel vrouwelijke regisseurs uiteindelijk ook leiden tot culturele veranderingen. Want in de huidige Hollywoodmentaliteit lijkt het een prima idee om Sneeuwwitje deel 2 zonder Sneeuwitje te maken – weg met haar, alles draait om de mannelijke jager . Zo kom je tot statistieken waaruit blijkt dat van de 250 grootste filmproducties in 2012 maar liefst 38% geen vrouwelijk personage van belang kende, of slechts een. En maar al te vaak is die enige vrouw in dat geval vooral aanwezig om te gillen en gered te worden, waarna de camera hitsig op haar benen, billen en borsten duikt (ja, Transformers, jij ja.)

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: