Voetbalcommentaar: vrouwen alleen welkom als tribune babe

De Belgische krant De Standaard vat het Belgische en Nederlandse studioklimaat tijdens het WK voetbal nog het beste samen:

Alle commentatoren zijn mannen, alle ‘analisten’ in de studio zijn mannen, alle presentatoren zijn mannen. […] Vrouwen mogen in de Diabo-studio enkel in de tribune. Voor de rest: echte macho-tv, met seksistische grapjes en dito insinuaties van commentatoren of analisten, bijvoorbeeld als de Braziliaanse regie ‘tribune-babes’ in beeld brengt.[…] Vrouwen mogen kijken, liefst met zo veel mogelijk. Maar ze moeten hun mond houden. Of in de woorden van Jan Mulder: een beetje dom is ook lekker.

Vrouwen afwezig.

Voor Nederland geldt hetzelfde. Hier, in Studio Brasil, geen centrale tafel met rondom kleine tribunes, maar een huiskamersetting, inclusief grote comfortabele bank en af en toe zelfs een rondscharrelend hondje. Maar vrouwen? Niet aanwezig. Gastheren Henry Schut en Hugo Borst creëren een heuse man-cave, waarin ze vooral met andere heren in gesprek gaan.

Vrouwen afwezig.

 

Dit terwijl het programma uit de koker komt van de NPO, de Publieke Omroep. Vrouwen mogen dit programma blijkbaar wel mede betalen, maar nauwelijks meedoen. En nee, een keertje twee hockeysters uitnodigen is echt niet genoeg, NPO.

Belgische en Nederlandse programmamakers kunnen niet aankomen met ‘we kunnen geen vrouwen vinden’. Vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende sectoren in de sport. De teams beschikken over circa 132.000 enthousiaste speelsters met deskundige coaches, waaronder veel vrouwelijke coaches. Een waar reservoir aan vrouwen met verstand van voetbal. Daar moet toch iemand tussen zitten die met Schut en Borst in gesprek kan gaan, zou je zeggen.

Heren, besef dat we in 2014 leven. Doe eens wat beter je best. En geef vrouwen een structurele plek in je studio.

UPDATE 4 Juli 2014: Hoera, een Nederlands Colombiaanse vrouw mag als gast plaatsnemen op de bank van Studio Brasil, en vertellen wat de eerste helft van de wedstrijd Brazilië-Colombia (1-0) met haar deed. Waarna de ene man aan de andere vraagt: ‘Kun je haar geruststellen?’ en de heren verder gaan met uitleggen en analyseren. Tsja, een vrouw op de bank is beter dan geen enkele vrouw waar dan ook, moeten we maar denken.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: