Diversiteit rukt op in boekenwereld

Hoera! De serieuze, gezaghebbende krant Washington Post besteedt gericht aandacht aan romans in de genres science fiction, fantasy en romantiek. USA Today combineert de twee. Deze publicatie begon in februari van dit jaar een rubriek over romantische science fiction. Vooral de serieuze aandacht voor, zeg maar, de Bouquetreeks, mag revolutionair genoemd worden.

In beide gevallen komt het initiatief van mensen die breder kijken en open staan voor vernieuwing. USA Today besteedde al wat langer aandacht aan romantische fictie. De uitbreiding naar romantische sf lijkt een logische vervolgstap.

Bij de Washington Post nam Ron Charles mede het initiatief om romantische fictie meer aandacht te geven. Deze literaire criticus staat aan het hoofd van het boekenkatern van deze krant. Hij heeft in woord en daad bewezen dat hij diversiteit serieus neemt. Vorig jaar maakte hij nog diepe indruk met zijn heerlijke parodie over stereotiepe reacties op werk van schrijfsters:

Deze ontwikkeling is revolutionair, omdat romantische fictie tot voor kort geen officiële plek had. Als samenleving vinden we romantische verhalen geen echte boeken. Sterker nog, er hangt een stigma omheen:

One of the most striking things we’ve observed is how frequently romance authors experience negative reactions to their work. There’s a stigma attached to the genre, the people who produce it, and the people who read it.[…] Like other forms of women’s work, writing romance novels is devalued and trivialized. The writing process is perceived to be easy and the books are described as trashy and formulaic.

Dat stigma maakt dat de combinatie van sf en romantiek ophef veroorzaakt. Als ‘mannengenre’ geniet science fiction nog enig aanzien. Onder andere een krant als The Guardian publiceert regelmatig recensies van sf, en in mindere mate fantasyromans. Dat aanzien zou aangetast kunnen worden als romance oprukt in SF. Vrouwengezemel in mijn stoere genre, neeeeeeee!!!

Het genre kampt sowieso al met een vrouwenprobleem.Voeg daar de ‘besmetting’ door romantische fictie aan toe en je krijgt verhitte discussies over een vrouwenprobleem in het kwadraat. Het argument dat romantiek afbreuk zou doen aan het genre, wordt door veel ruimdenkende mensen opgevat als codetaal voor: ‘laat die zwijmelende vrouwen opzouten met hun geneuzel over gevoelens want science fiction is voor óns bedoeld’.

Uitgaven als USA Today en de Washington Post scharen zich met hun recente acties in het kamp van de mensen die vooruitgang willen en diversiteit omarmen. Schrijfster Sarah Maclean krijgt vanaf nu regelmatig de kans om lezers te tippen en het aanzien van het romantische genre te vergroten. Haar eerste overzicht behandelde nieuw werk van Jill Shalvis, Cynthia Eden en Lorraine Heath. De nieuwe romantische sf-rubriek van USA Today komt uit de koker van  Veronica Scott. Ze weet waar ze over praat, want ze schrijft zelf romantische sf en speelt een actieve rol in ‘het wereldje’.

Misschien zouden Nederlandse kranten een voorbeeld kunnen nemen aan de Washington Post en USA Today. In de top zestig van meest verkochte boeken ontbreken de titels van romantische fictie, maar ook in ons land bloeit dit genre. Bruna lanceerde bijvoorbeeld vorig jaar een nieuwe imprint, Amber, om romantische fictie op de markt te brengen. Specifiek omdat er vraag naar was/is en omdat er zoveel nieuwe titels uitkomen in dit genre.

Het gaat om plezier hebben in lezen. Het gaat om het luisteren naar verschillende verhalen van allerlei verschillende mensen. Het gaat om het verbreden van je horizon en nieuwe boeken ontdekken. Fijn dat hier meer ruimte voor komt.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Marijn  On april 16, 2014 at 9:15 am

    Leuk artikel! Een tijdje geleden vroeg ik twee enorme science-fiction-fans of ze ook een sf-boek kenden met een vrouw in de hoofdrol. Blijkbaar bestaan die boeken niet?
    Wat me trouwens opvalt bij sf is dat bij verhalen die zich in de toekomst afspelen, alleen de technologie vooruit is gegaan, de sociale normen blijven hetzelfde (of erger nog, zijn van de jaren 50).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: