Nederland krijgt eindelijk actie tegen loonkloof

Women Inc en Loonwijzer slaan de handen ineen voor een grootschalige campagne om de loonkloof tussen mannen en vrouwen terug te dringen. Vrouwen lopen volgens beide organisaties tijdens hun leven drie ton mis, en het wordt tijd dat we daar massaal tegen protesteren. Misschien wil de voormalige Arbeidsinspectie, nu Inspectie SZW, eindelijk in actie komen?

Wat onze zuiderburen al een slordige tien jaar doen, gebeurt nu eindelijk ook weer in Nederland. Terechte protesten tegen de structurele onderbetaling van vrouwen. Hopelijk helpt het, want tot nu toe zit er weinig beweging in de zaak. Af en toe probeert de politiek een balletje op te gooien. PvdA-parlementariër Keklik Yücel lanceerde vorig jaar nog een wetsvoorstel dat organisaties moet dwingen openheid van zaken te geven over de loonkloof. Ze ziet een rol weggelegd voor ondernemingsraden om ervoor te waken dat vrouwen niet massaal onderbetaald worden, en riep Inspectie SZW op om in actie te komen.

Daarna bleef het weer oorverdovend stil. Wat dat betreft is de campagne zeer, zeer welkom. De Zesde Clan merkt echter wel op, dat beide organisaties in de valkuil van het individualisme trappen. Zo staan in de campagneteksten stellingen als ,,Vrouwen kunnen meer verdienen door andere keuzes te maken op werkgebied”. Tuurlijk! Of vrouwen zichzelf maar even, vanuit de marge, bij hun eigen schoenveters uit het moeras willen trekken. Kies beter en dan komt alles in orde.

Graag een wat bredere focus, Loonwijzer en Women Inc. Uit onderzoeken blijkt dat je als vrouwelijke werknemer echt alles correct en goed kunt doen, en toch achter het net vist. We hebben namelijk te maken met een systeem waarbij blank en mannelijk structureel de voorkeur krijgt, en alles wat niet blank en mannelijk is aan de werkvloer blijft plakken, of niet verder komt dan de middenmoot. Zodra vrouwen een kind krijgen, botsen ze bovendien massaal aan tegen zwangerschapsdiscriminatie van werkgevers, en sociale druk van hun omgeving om de halve uit het anderhalf verdienersmodel te worden.

Voeg dat bij de algemene onderwaardering voor vrouwen en het vrouwelijke, waardoor zelfs de mannelijke babysitter meer geld krijgt, en alles bij elkaar opgeteld kom je gemakkelijk aan gemiddeld drie ton minder geld aan het einde van je al dan niet fictieve loopbaan. Daar kun je een mooi huis van kopen, zoals Amerikaanse artsen constateerden nadat onderzoek naar de man-vrouw beloning hetzelfde soort verschillen aan het licht bracht.

Dat is niet iets wat vrouwen in hun uppie op kunnen lossen. Je hebt te maken met machtsverschillen. Een vrouw kan meer loon vragen, maar een werkgever kan nee zeggen. Een vrouw kan wel pleiten voor promotie, maar als degenen met macht talent alleen herkennen in een blanke, mannelijke verpakking, heb je alsnog het nakijken. Ongelijke beloning hangt bovendien samen met een hardnekkige seksistische mentaliteit, en weerstand bij bedrijven die hun personeelskosten zo laag mogelijk willen houden en er geen belang bij hebben om vrouwen meer salaris te betalen.

Dat soort systematische weerstanden los je niet op door vanuit blij ‘ik kies mijn keuze’ gekraai louter en alleen naar individuele vrouwen te wijzen. Echter, zwijgen is geen optie, en iedereen, ook vrouwen zelf, moet wat doen. Want als je niks doet weet je zeker dat je als vrouw bedonderd wordt. Omdat je een vrouw bent. Dat is discriminatie / seksisme, en het wordt tijd dat meer mensen daar  collectief heel kwaad om worden.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: