Overgangsperikelen

Ophef in medialand. Ingeborg Beugel maakte een documentaire, Uitgebloe(i)d, over de overgang. Eerder zette ze het thema ook al op de agenda met een theaterstuk, de Hormonologen. Volgens haar negeren mensen het onderwerp, terwijl vele vrouwen last krijgen van overgangsklachten.

Beugel vindt dat het tijd wordt voor wat meer aandacht. Ruim 1,3 miljoen vrouwen zitten in de overgang, en kampen met een dubbel taboe:

het traditionele, nooit opgeloste taboe en het nieuwe, namelijk het doodvermoeiende huidige schoonheidsideaal van jong, strak, en – gaap, gaap – dat alles altijd vooral sexy moet zijn.

Kan er wat meer openheid en begrip komen over de overgang? Asjeblieft?

Die oproep had ze niet moeten doen. Net als in 2011 slijpen allerlei mensen hun messen. Youp van ’t Hek was er als de kippen bij om persoon en film allebei tegelijkertijd in de pan te hakken. Elma Drayer riep ook al ‘tut tut’. Volgens haar is de overgang een taboe wat niet bestaat. Beugel trotseert de haat, signaleert het NRC, maar waar komt die haat vandaan, en waarom roept iedereen zo hard dat er niks bijzonders is aan de overgang, dus wat zeurt ze?

Er was een columniste van Joop.nl voor nodig om de ingezette lijn door te trekken naar de logische conclusie. Vrouwen verpesten alles:

 Ze zijn de omgekeerde Midas: alles wat ze aanraken verandert in cupcakes, glazuur en placenta, waar het eerst door mannen tot prachtig Olympisch goud was gedoopt. […] Volgens mij is er iets met Cruijff hoor, die heeft een lelijk cadeautje gekregen, daar was Jan Mulder boos over. Kunnen we het daar niet over hebben? Of die brulkikkercoach die kwaad wordt in talen die hij niet spreekt. Daar is net een boek over verschenen van een man die had gewild dat het zijn vader was. Dat zijn de keiharde topics! Geen theekransjes op mijn TV graag.

Meten met twee maten dus. Ook de groep waar het om gaat gebruikt internet als platform voor een tegengeluid. Zoals de Overgangstergirls. Die presenteren Beugel’s documentaire als een geheimtip. Een ontwapenende en persoonlijke film, niet te missen. Zullen we het daar dan maar op houden?

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: