Nieuwsronde

Syrische vrouwen willen meepraten bij de vredesonderhandelingen over hun land. Acteur Mark Ruffalo verdedigt het recht van vrouwen om baas in eigen buik te zijn. De emancipatie is niet af, maar zit muurvast. Lightspeed, een sf magazine, maakt een nummer waar alleen vrouwen aan deelnemen. Een app om snel te reageren tegen seksistische reclames. Dat en meer in deze nieuwsronde…

Na duizend jaar mogen meisjes eindelijk ook zingen in de kathedraal van Canterbury. Vooruitgang!

  • Onze seksistische wereld doet meteen vanaf de geboorte z’n invloed gelden. Ouders zoeken op Google naar manieren om hun kinderen een goede start te bezorgen. Wat blijkt? Bij jongens gaat het hen erom of hun zoon een genie is, en bij meisjes of ze er wel knap genoeg uit ziet. Diepe zucht…
  • Gelukkig kun je terugvechten. Feministische groep The Representation lanceerde een app om snel te reageren tegen seksistische reclames. Met de #NotBuyingIt app kunnen mensen via een Twitterachtig kanaal reclames aan de schandpaal nagelen, in kaart brengen waar dat soort reclames opduiken, en hun krachten bundelen om fabrikanten/merken aan te pakken. Sinds de lancering, op 22 januari, heeft de app al gebruikers in Engeland, Australië, Zweden, Noord-Amerika en IJsland. Fijn als Nederland ook in dat rijtje komt te staan….
  • Een Canadese tennisster boekte een historische zege. Eerste vraag van een journalist na haar overwinning: met welke man date je? Want wat maakt het uit, winnen met tennis. Prestaties zijn onbelangrijk. Ze is een vrouw, dus vraag je naar haar liefdesleven.
  • Je moet er een slordige duizend jaar op wachten, maar dan krijg je ook wat. Meisjeskoren mogen voor het eerst in de geschiedenis zingen in de kathedraal van Canterbury. Tot nu toe hadden jongenskoren het alleenrecht. Als zij met vakantie zijn, mogen de meiden het nu overnemen. Wellicht dat dit later uitgebreid wordt naar meer optredens.
  • Gelukkig kan het ook anders. Frie Leysen krijgt de Erasmusprijs voor haar grote bijdrage aan de podiumkunsten. Leysen was onder andere directeur van het Kunstenfestival Des Arts in Brussel en artistiek directeur van de Berliner Festspiele, en leidt nu de Wiener Festwochen.
  • Fijn dat allerlei partijen praten over vrede in Syrië, maar waar zijn de vrouwen? Die ontbreken weer eens. Syrische vrouwen pikken dat niet en eisen een plek aan de onderhandelingstafel op. In een gezamenlijke verklaring benadrukken ruim dertig vertegenwoordigsters van hun land dat vrouwen en kinderen massaal het slachtoffer zijn geworden van het oorlogsgeweld. Na al die ellende kan het niet zo zijn dat alleen mannen bedisselen hoe de vrede eruit ziet en wat er in een nieuwe grondwet staat.
  • Lightspeed, een sf magazine, maakt een nummer waar alleen vrouwen aan deelnemen. Ze voeren de redactie, schrijven de stukken, maken de foto’s, alles. Lightspeed zorgde de afgelopen jaren redelijk constant voor een 50-50%-verhouding tussen de seksen. De bijzondere 100% vrouw-uitgave dient dan ook niet om het evenwicht te herstellen, want daar had de redactie al voor gezorgd. Het blad wil een voorbeeld zijn voor alle uitgaven die vrouwen nog steeds over het hoofd zien. Werk van schrijfsters publiceren, geen probleem. Er zijn er genoeg!
  • Acteur Mark Ruffalo, zelf vader van drie, nam een filmpje op waarin hij zich expliciet uitspreekt voor het recht van vrouwen om baas in eigen buik te zijn. Hulde!
  • Women Inc mengt zich in het debat over emancipatie. Die emancipatie is niet af, maar zit juist muurvast. Oorzaak, volgens directeur Jannet Vaessen: ,,Ruitenbergs proefschrift laat zien dat je als individu wordt beïnvloed door de sociale context [..]  Als we vast blijven zitten in het individualistische denken, waarbij we de vrouw verantwoordelijk houden voor haar eigen emancipatie, dan zullen we over tien jaar op precies hetzelfde punt zijn als nu.” Inderdaad, mensen zijn sociale wezens, en we maken onze keuzes niet in absolute vrijheid, of een of ander neutraal vacuüm.
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: