De gereedschapskist: de vriendinnenhoek

”Boehoehoehoe, ik deed aardig, dacht dat ze wel met me naar bed wilde, maar ze loog! Ze wil alleen maar vrienden zijn! Ik ben in het vriendenhok (friendzone) gestopt. De trut!!” Een bekende riedel? Vrees niet, er is een tegenbeweging op gang gekomen, eentje waarbij vrouwen protesteren tegen de verwijten van dit soort mannen. In de V.S. gebeurt dat onder de term ‘vriendinnenhoek’. Je stopt me in de vriendinnenhoek (girlfriendzone). Hou daar mee op. Ook in Nederland nemen vrouwen stelling tegen die verwijtende houding van sommige mannen.

In Nederland duikt de term friendzone vooral op bij nare websites die mannen leren om vrouwen te versieren. Daarbij komen meestal allerlei seksistische scenario’s voorbij:

Ikzelf (Jonathan) heb de laatste jaren geen één keer gehad dat een vrouw in plaats van een relatie mij gewoon als vriend wilde, en geloof me, ik heb veel vrouwen ontmoet. Dat ze nog nooit geprobeerd hebben mij als normale vriend te hebben komt omdat ze weten dat dit niet mogelijk is. Ze weten dat ik een seksueel persoon ben en daarom met ze omga. Ze weten dat er alleen twee opties zijn en daarom wordt de kans groter dat ze de optie kiezen die ik wil dat ze kiezen.

Als een vrouw geen zin heeft in zijn dwingende gedrag, schat de Zesde Clan in dat dit typisch zo’n man wordt die dan van leer trekt. Hem treft geen blaam. Nee, zij is degene die niet deugt. Zij dumpt hem in de friendzone en dat is heel, heel slecht.

Website Jezebel is zo vriendelijk om de verhoudingen en de bijbehorende termen uit te leggen. Het gaat eigenlijk om het mechanisme van projectie, signaleert deze website:

Friend zoning, is, in broader terms, something bad that a guy who is not getting laid decides that the woman who won’t fuck him is doing. It’s an incredibly self centered and self-pitying way to externalize one’s own mistakes or shortcomings, to blame the complex mystery of fickle human attraction on a woman’s agency, and makes about as much emotional sense as showing up to pick up your dry cleaning at 3 am and becoming so enraged that they’re not open that you throw a brick through the window.

Maar bekijk het eens van de kant van de vrouw. Die krijgt een vent achter zich aan terwijl ze daar niet zelf om heeft gevraagd. Hij hoort geen nee. Als de vrouw in kwestie toch voorzichtig nee probeert te zeggen, in termen van ‘eh, laten we vrienden blijven’, krijgt ze er van langs. Van begeerlijk stuk naar valse hoer in vijf seconden. Brrrrr, doodeng.

Bovendien, wat zegt dit over menselijke verhoudingen? Dit soort ‘vrienden’ hebben geen interesse in de vrouw als mens. Ze zien haar alleen als een middel tot iets wat ze graag willen, namelijk seks:

Maar dan: Het moment dat we allen vrezen is daar. Je komt erachter dat hij jou de hele tijd alleen maar zag als een potentiële sekspartner. En als je hem afwijst omdat je hem bijvoorbeeld niet seksueel aantrekkelijk vindt, wil hij je nooit meer zien. Het is mij duiiiiiiiiizenden keren overkomen

Voor een vrouw is het vervelend om alleen maar gezien te worden als een lekker ding. Helemaal als dat, bij weerstand, meteen leidt tot beschuldigingen en scheldwoorden. Dus kwamen vrouwen met hun eigen term: mannen die vrouwen in de vriendinnenhoek stoppen. Jezebel is blij dat deze term opgang doet:

Girlfriendzoning is […] the word for the pining blame men place on women for their own unrequited feelings, or for how some men completely lose interest in women as people once it’s clear she’s not interested in them sexually. […] This should be a word at the disposal of any lady who feels guilt tripped by a male friend who was never really a friend to begin with. It should be the rebuttal for any woman accused of leading someone on for going to lunch with a coworker, or by studying for a mutual final in a classmate’s dorm room, or accepting a friend request from a new acquaintance on Facebook. It’s the word we’ve needed but never said. Use with impunity.

Op die manier zetten vrouwen het ‘vriendencategorie’ cliché op z’n kop 

We hebben veel meer van dit soort woorden nodig. Als je er een woord voor hebt, kun je de situatie duidelijk maken, bespreken en veranderen. Dan krijgen mannen zelf ook door wat ze eigenlijk doen:

This is giving me the strange feeling that the friend zone is a place that you put yourself, not where the girl puts you.

Inderdaad! Een tien met een griffel. Ga zo door, jongen.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: