Zweedse rechter: het is alleen verkrachting als de dader dat vindt

Geweldige logica uit Zweden! Na wat wederzijds zoenen wilde een man verder gaan dan de vrouw wilde. Ze gilde zo hard ‘nee’ dat ze haar stem verloor. De man verklaarde later voor de rechter dat hij dacht, dat de vrouw wel hield van wat ruwe seks. Het ‘nee’ gillen zou bij het spel horen, dus dat kon hij negeren. Prima, zei Ralf Larsson, die de zaak behandelde. De dader vond het geen verkrachting, dus is het geen verkrachting, meneer, u kunt vrijuit gaan.

Inwoners van Zweden pleiten al langer voor aanpassingen aan de wet, zeker als het gaat om verkrachting. In het juridische systeem van het land telt intentie namelijk relatief zwaar mee. Als een verdachte aangeeft dat het niet zijn bedoeling was om iets verkeerds te doen, en als hij dacht dat wat er gebeurde, ok was, dan moet een rechter dat mee laten wegen in zijn/haar vonnis. Onder andere bij seksueel geweld leidt dat regelmatig tot zulke rare uitkomsten van strafzaken, dat Amnesty International er onderzoek naar deed.

De rechter zelf voelde waarschijnlijk ook nattigheid. Hij verdedigde zijn vonnis in een opiniestuk. Het enige effect daarvan was dat Larsson olie op het vuur gooide. Nóg meer mensen beginnen zich zorgen te maken, omdat zijn vonnis daders de kans geeft verkrachting te definiëren. Dat is problematisch, omdat het een goed onderzocht feit is, dat daders van seksueel overschrijdend gedrag geen nee willen horen. Zelfs als een vrouw keihard nee gilt, geven ze er nog een mooie draai aan. Alles is eigenlijk ja. Handige truc!

Het enige sprankje hoop komt van het publiek. Mensen spraken schande van de acties van de rechter. Zweden maken zich op voor massale demonstraties, dit weekeinde. Overal spreken mensen steun uit voor de verkrachte vrouw. Dat betekent dat de mentaliteit rondom verkrachting eindelijk een beetje begint te verschuiven, signaleert een commentator op de site Jezebel:

I really am grateful that we live in an age where something like this happens, and the survivor of the crime can see that a lot of people are siding with her. Can you imagine if this happened 20 years ago (and I’m sure things like it did), but what it would be like to have the judge make the ruling, and that’s all you really hear about it? […] I’m just glad she can hear that there are people who support her and want justice for her.

Nog een positief effect: overal duiken gifs. op die enorm bruikbaar zijn voor allerlei andere situaties, waarin dingen gebeuren die zo ellendig zijn voor vrouwen, zo van de pot gerukt, dat woorden tekort schieten. Zoals deze, van een schuim opkotsende Frodo:

Lijkt de Zesde Clan een volkomen gepaste reactie op deze rechterlijke dwaling. Of deze, ook leuk: je zou je hoofd wel tegen een tafel of muur willen stoten in het zicht van zoveel stupiditeit:

en de mannelijke variant:

Als het echt zo erg is dat niets anders meer helpt, kun je altijd nog naar de drank grijpen:

Oh, en waar zouden we zijn zonder de beroemde Picard ‘facepalm‘. Extra goed als het gaat om geweld tegen vrouwen, want acteur Patrick Stewart voert al jaren campagne om een einde te maken aan dat soort misdaden:

Multifunctioneel inzetbaar voor een breed scala aan tenenkrommend nieuws. Hoort zegt het voort…

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: