Paus uit zich tegen baas in eigen buik

Die hippe progressieve Paus, waar de media zo verliefd op zijn, uit zich tegen het recht op baas in eigen buik. Prompt is het oorverdovend stil. ‘Ach ja, het zal wel.’ Ondertussen zei de kerkleider wel dat hij abortus verschrikkelijk vindt. Al die arme kinderen die nooit het daglicht zien!!! De Paus negeert daarmee het recht van miljoenen vrouwen op zelfbeschikking en een aanvaardbaar bestaan. Hij lijkt gehoor te geven aan de druk van conservatieven, die eisten dat hij zich duidelijker tegen reproductieve rechten voor vrouwen zou keren.

Met zijn emotioneel beladen veroordelingen van abortus, negeert de kerkvader resultaten uit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Er blijkt GEEN verband tussen abortusverboden en een lager aantal abortussen. Er blijkt WEL een verband tussen verbodsbepalingen en hogere aantallen illegale, onveilig uitgevoerde zwangerschapsafbrekingen. Hoe strenger de wet, hoe meer vrouwen sterven of ernstig verminkt raken.

Dat de Paus, een kerkleider die voor miljoenen gelovigen veel gezag heeft, vrouwen zo marginaliseert, blijft niet zonder gevolgen. In Nicaragua leidde de positie van de kerk bijvoorbeeld tot een totaal verbod op abortus, met vele doden en gewonden tot gevolg. Ook schaarde het Vaticaan zich vorig jaar aan de zijde van landen als Iran, Rusland en Egypte, om bij de VN wetgeving tegen geweld tegen vrouwen te blokkeren. Want een beetje vrouwenmishandeling meer of minder, who cares. Zolang ze maar gezonde baby’s baart maakt het verder niet uit wat er met haar gebeurt.

Het beste recept blijkt dat wat Nederland doet: seksuele voorlichting, zeer ruime beschikbaarheid van allerhande soorten voorbehoedsmiddelen, en als het toch mis gaat, goede zorg rondom zwangerschap of het afbreken van die zwangerschap. Het resultaat: jaar in, jaar uit één van de laagste abortuspercentages ter wereld, nauwelijks kinderen die kinderen baren, en een geringe moedersterfte. Daar zou de Paus zich sterk voor moeten maken. Maar dat doet hij niet, want dat past niet in zijn beperkte denkraam.

We zeiden het, zeggen het, en zullen het blijven zeggen: Franciscus is niet de progressieve superpaus waar de media ons in willen laten geloven. Hij is het hoofd van een vrouwvijandig instituut, en deze uitspraken bevestigen dat nog eens.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: