Quest behandelt vrouw als buitenaards wezen

Quest doet zich graag voor als wetenschapsblad. Het decembernummer maakt echter duidelijk dat de redactie ‘wetenschap’ een vaag, breed begrip vindt. Het magazine bewijst dat onder andere met een special over vrouwen. Want vrouwen? Daar begrijpen mannen maar weinig van. Ze hebben een handleiding nodig. Met adviezen van het type als vrouwen zeuren moet je ze negeren.

De productie is om minstens twee redenen seksistisch. Met de handleiding voor vrouwen geeft de redactie vrouwen te kennen dat Quest niet voor hen bedoeld is. Het blad praat niet tegen hen, maar tegen mannen. Zij krijgen hulp om  die rare wezens begrijpelijker te maken.

Lees je de tips, dan blijkt de tekst bovendien te wemelen van het Mars en Venus denken. Waarbij seksistische stereotypen welig tieren en de beladen termen je om de oren vliegen. Quest bekrachtigt mannelijke privileges en zet vrouwen weg als onbegrijpelijk, vervelend en raar.

Zoals de beladen term zeuren, die de redactie gretig misbruikt. Vrouwen hebben geen begrijpelijke bezwaren of irritaties, nee, ze zeuren, en dat vervelende gedoe moet snel ophouden. Dus wat te doen als man? Niet luisteren, zegt Quest. Je hoeft als man geen moeite te doen om je in te leven in de ander, zodat je haar standpunt begrijpt. Nee, het is gezeur, en dat kun je gerust negeren. Dan houdt dat onaangename gedoe van die rare vrouw vanzelf op en kun jij als man lekker verder met je eigen dingen.

Op die manier herhaalt Quest de standaard hatelijke reactie die vrouwen monddood maakt en mannen privileges geeft. Zelfs het stellen van een vraag leidt in Nederland al tot het verwijt dat je zeurt. Betreurenswaardig dat Quest er voor kiest om die seksistische beschuldiging kritiekloos te herhalen.

Wie kritiek heeft op dit soort ‘reportages’, kan zelf ook rekenen op het verwijt van zeuren. En daarnaast op die andere standaard ontkenning. Die van humorloosheid. Kijk maar naar de cartoons bij het artikel. Quest wilde ironisch zijn, de handleiding is bedoeld als grappige productie met een knipoog. Natuurlijk zullen mannen de ‘adviezen’ niet klakkeloos opvolgen. Natuurlijk vindt de redactie vrouwen niet echt onbegrijpelijk. Het was maar een grapje. Grapje! Kun je niet tegen een grapje?

Tsja, Quest, mocht je hier mee aan willen komen, bedenk dan dat ironisch seksisme nog steeds seksisme is. Bedenk ook dat je reportage niet bestaat in een sociaal vacuüm. Nederland kent een hardnekkige achterstelling van vrouwen, en die discriminatie versterk je door vrouwen in je blad als rare wezens te behandelen. Hou daar mee op. Dan ben je pas hip en modern.

Oh, en Quest? Bladen hebben het moeilijk in de huidige markt. Het is heel erg dom om als redactie je potentiële lezers bij voorbaat te halveren. Je kunt vrouwen beter te vriend houden en je kolommen meer uitnodigend maken voor die andere helft van de Nederlandse bevolking.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Reacties

  • Charlotte  On december 23, 2013 at 11:52 pm

    Ik zag deze Quest ook in de winkel liggen. Ik heb geloof ik mijn ogen uit mijn kassen gerold.
    Plus Quest heeft een klant minder (Nja, hadden ze al, want ze schrijven wel vaker misogynistische bullshit onder de noemer van ‘wetenschap’. Het zou ze goed doen zich te verdiepen in neuroseksisme..)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: