Goed nieuws uit Hollywood

Hollywood en vrouwen, dat leidt meestal tot kritische artikelen over seksisme en structurele discriminatie. En ja, de cijfers spreken nog steeds voor zich. Maar toch. Twee films met vrouwen in de hoofdrol haalden deze maand de eerste plaats op de box-office lijsten. Dat betekent dat studio’s bakken met geld binnenhalen. Wie weet zien ze nu eindelijk in dat actrices ook winst opleveren. Nog een goed teken:  vakblad Variety zette zowaar vijf vrouwen in een top elf van veelbelovende regisseurs die je in de gaten moet houden.

Wat succesvolle films betreft breken zowel Frozen van Walt Disney, als de nieuwste aflevering van The Hunger Games momenteel allerlei records. Zeker The Hunger Games is hard op weg om 410 miljoen dollar op de Amerikaanse markt op te leveren. Dat zou een mijlpaal opleveren:

If it is able to gross $410 million — which really is conceivable — the film would be the first film that stars a woman to be at the top of box office for the year. Taking a look back all the way to 1990, films starring a woman or women have never led the box office at the end of the year.  The only time it even came close was in 1997, with Titanic

Inkomsten en aandacht voor regisseuses, het moet niet gekker worden 😉 Women&Hollywood hoopt dat studio’s vrouwelijke personages meer ruimte geven nu Frozen en The Hunger Games: Catching Fire miljoenen opbrengen:

now is the time to build on these successes. Hopefully, this morning in Hollywood, executives are checking these box office grosses and are asking their staffs to find them the next great female role model believing full well that they can have the next box office success.

Bovendien gaat het hier niet om uitzonderingen. Gravity, met Sandra Bullock in de hoofdrol, haalde ook al uitstekende winstcijfers. Het leidde tot sardonische koppen zoals ‘Aarde aan Hollywood: mensen willen betalen om een heldin te zien’.

Wat daarbij helpt is een regisseuse aan het roer. Zodra een vrouw een filmproject leidt, levert dat meer kansen op voor vrouwen. Zowel voor de camera, als achter de schermen. In die zin  is het een goed teken dat Variety, een gerenommeerd blad, aandacht besteedt aan nieuwe regisseurs. Maar liefst vijf van de elf zijn vrouw. Het blad beveelt iedereen aan om Amma Asante, Clio Bernard, Maya Forbes, Gita Pullapilly en Glen Wells in de gaten te houden. Ze zijn veelbelovend en maken interessante films. Deze positieve p.r. helpt regisseuses vooruit. Indirect krijgen ook actrices en medewerksters achter de schermen meer kansen.

Naast erkenning van gevestigde magazines helpen investeringen. Zo richtten mensen het Chicken&Egg fonds op om documentairemaaksters te financieren. Dankzij dit fonds konden 23 regisseuses hun documentaire maken en in roulatie brengen. Meer documentaires betekent ook meer kans op prijzen. Maar liefst vijf vrouwen maken kans op een Oscar in deze categorie.

Kortom, zowaar goed nieuws uit Hollywood. Voeg dit bij het feit dat vrouwen de helft van de bioscoopkaartjes kopen, en de studio’s kunnen zo langzamerhand niet meer om de helft van de mensheid heen.

UPDATE: interessante cijfers over films met vrouwen in de hoofdrol. Met name de jaren vijftig en zestig waren veel progressiever dan gedacht. Volgens dit overzicht ging het pas mis in de jaren tachtig, toen de Indiana Jonesfilms de markt veroverden en vrouwen in de marge verdwenen. De Zesde Clan voegt eraan toe dat de jaren tachtig niet geheel toevallig de tijd van de backlash vormden – het feminisme van de jaren zeventig leidde tot een sterke ‘vrouwen, terug in je hok’-tegenreactie. Wie weet keert het tij langzaam maar zeker? In ieder geval:

The New York Times reported that 43% of the audience for “Frozen ” is male. Variety reported that 41% of the audience for “Catching Fire” is male. To the next studio marketing guru who parrots Hollywood’s conventional wisdom, “Women on the screen means no men in the audience,” understand that I will come back at you with these stats.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: