Huiselijk geweld ettert door

Veel mensen doen geen aangifte, dus hoe vaak huiselijk geweld echt voorkomt, weet de politie niet. De wél geregistreerde voorvallen van 2012 zijn echter al erg genoeg. In dat jaar noteerde de politie 95.000 gevallen van huiselijk geweld. In tien procent van de geregistreerde gevallen betrof het jongeren die geweld gebruikten tegen hun ouders. In ruim eenvijfde (22%) van de gevallen betreft het geweld tegen een ex. In ruim negentig procent van de gevallen is de dader een man.

Om de cijfers beter te begrijpen schreef de politie een rapport, Kijk, dan zie je het, met een analyse van de cijfers van 2010 tot 2012 over bedreiging, belaging of stalking en lichamelijk, psychisch en seksueel geweld in de huiselijke sfeer. Uit de berg cijfers komen al snel patronen naar voren:

  • 75,5%  van de slachtoffers is vrouw
  • 91,3 % van de daders is man. Eenvijfde deel van deze groep heeft meer dan tien incidenten op z’n naam staan en geldt als veelpleger.
  • mannen worden vooral slachtoffer van psychische agressie, zoals uitschelden en kleineren
  • vrouwen zijn vaker het slachtoffer van ernstige vormen van agressie, zoals fysiek en seksueel geweld
  • Bij kinderen als slachtoffer: meisjes zijn met 57,4%, vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan jongens. Meisjes tussen de 12 en 18 jaar zijn in omvang (33,9%) zelfs de grootste slachtoffergroep
  • Bij 63 procent van de huiselijk geweld incidenten zijn er kinderen woonachtig op het adres. Als er kinderen aanwezig zijn, heeft 78 procent het huiselijk geweld gezien of gehoord.
  • Dierenmishandeling blijkt verder een sterke voorspeller te zijn voor huiselijk geweld

Kortom, bij huiselijk geweld is sprake van een genderprobleem. Het zijn vooral mannen, die slachtoffers maken onder vrouwen en kinderen. Vrouwen en meisjes krijgen structureel vaker te maken met ernstige vormen van geweld. Als mannen slachtoffer zijn, gaat het vooral om pijn doen met woorden. Of het gaat om vaders die, samen met de moeder, door de kinderen belaagd worden.

In 8% van de gevallen zou je de vrouw als mededader kunnen aanmerken. De politie spreekt in dit geval van ‘diffuus dader-slachtofferschap’, omdat het hierbij gaat om situaties waarin het slachtoffer van zich af begint te slaan. De Zesde Clan zou zeggen: noem dat dan zelfverdediging, want een vrouw moet wát in situaties waarin haar (ex)partner haar belaagt.

En de vervolging? In de loop der jaren nan het percentage slachtoffers, dat aangifte deed, af tot 27 procent in 2012. De politie wijt dit aan een toename van lichtere gevallen van huiselijk geweld. Door beter te registreren kreeg de politie meer gevallen van psychische agressie in beeld, maar dit zijn meestal niet de type zaken die aangiftes en vervolging opleveren. Bij de zwaardere zaken speelden problemen van het type ‘slachtoffer durft geen aangifte te doen’, of het was lastig om voldoende bewijs te krijgen. Het percentage aangehouden verdachten na een aangifte nam af, van 65 procent in 2006 naar 47 procent in 2010.

Kortom, huiselijk geweld ettert door. Vervolging ligt soms moeilijk, dieren krijgen er van langs, en Nederland krijgt er jaarlijks negenduizend kinderen bij die getuige waren van huiselijk geweld en daar psychische schade door oplopen. Om nog maar te zwijgen van de vrouwen en meisjes die in elkaar werden geslagen, danwel seksueel gemolesteerd. Ook zij zijn voor het leven getekend.

Enfin. Voor hulp en advies: neem een kijkje op de site van de Blijf van mijn Lijf groep. Bel het Steunpunt Huiselijk Geweld op nummer 0900 – 126 26 26. Via de site Veilig Samen kun je online hulp en advies krijgen over omgaan met spanningen en het verbeteren van je relatie. Je kunt hier ook online contact zoeken met een hulpverlener. Dat is soms makkelijker en veiliger dan ergens naartoe moeten voor advies. En vergeet de mishandelde dieren niet. Die kunnen zelf niet bellen of mailen, daar hebben ze mensen voor nodig. Sterkte!

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: