Jaaroverzichten, ook voor feministen

Ja, ja, volop misstanden in de wereld etc., maar mensen konden in 2013 ook plezier beleven met inspirerende feministische hoogtepunten. PolicyMic zocht 28 momenten uit waar je een echt YES!!!!-gevoel van krijgt. Gevoelens van kracht, vreugde, herkenning, erkenning, en hoop.

Opzij riep Edith Schippers uit tot machtigste vrouw van 2013.

Het jaaroverzicht van 2013 kent een hoog sterrengehalte. Deze vrouwen hebben, vanwege hun roem, een platform, en gebruiken dat. Beyoncé die trots verkondigde ‘ja, ik ben een feministe’. Jennifer Lawrence die de laatdunkende houding jegens vrouwenlichamen bekritiseerde, en vrouwen aanmoedigde zichzelf fysiek goed te voelen. Bollywoodactrice Mallika Sherawat die korte metten maakte met een seksistische journalist, en hardop uitsprak dat vrouwen in India er beroerd vanaf komen, dat dit onrecht is en dat er verandering moet komen. Goed zo!

Naast uitspraken besteedt de lijst ook aandacht aan concrete acties. Seksueel geweld en aanvallen op het principe baas in eigen buik zorgden voor de meeste solidariteit. Massale verontwaardiging over een dodelijke verkrachting in India, waarna de overheid eindelijk wetgeving aan nam om vrouwen beter te beschermen tegen seksueel geweld. Een speciale televisie uitzending om geld in te zamelen voor de gezondheidszorg aan vrouwen in Texas, die op dit moment hevig lijden onder de gevolgen van de sluiting van klinieken. Acties waardoor Facebook zich eindelijk gedwongen zag de vele uitingen van vrouwenhaat in te perken.

Wat zullen we in Nederland een feministisch hoogtepunt noemen? Op zich staat het er niet zo goed voor, constateerde Ascha ten Broeke eerder dit jaar tot haar spijt. De Sinterklaasfolders toonden tenenkrommende stereotypen, feministisch maandblad Opzij staat in de etalage en kan mogelijk doorstarten bij de Groene Amsterdammer, en allerlei vrouwen roepen in de media om het hardst dat ze juist géén feministe willen zijn, of feministen agressief vinden en liever aanschurken tegen een echte man. Kortom, diepe, diepe zucht.

Maar toch, een voorzet. Het artikel van twee intelligente studentes die oproepen al dat conservatieve denken over ‘echte mannen’ en ‘echte vrouwen’ los te laten. Want die bestaan niet. Waarna het duo in een landelijke krant het begrip gender nog eens goed uitlegt en besluit met de opmerking:

Het zou moeten gaan over hoe de maatschappij bijdraagt aan de constructie van mannelijkheid of vrouwelijkheid in plaats van hoe men denkt dat de biologie dat doet. Dat laatste slaat de discussie namelijk dood: zo is het en het kan niet anders. Dus laten we de discussie rondom gender open houden, zodat iedereen zijn eigen invulling kan geven aan zijn of haar eigen vorm van man of vrouw zijn.

Hoogtepunt! Ook Sunny Bergman maakte weer veel indruk, deze keer met haar documentaire over seksualiteit en de dubbele moraal. Van Dale nam het door haar gelanceerde begrip ‘sletvrees’ op in de nominaties voor het woord van het jaar. Hoogleraar Angela Maas die ervoor wil zorgen dat de medische wereld alerter wordt op de manieren waarop aandoeningen zoals hartklachten zich uiten bij vrouwen. Daar redt ze levens mee, want vrouwen zijn in de gezondheidszorg nog steeds slechter af dan mannen. Auteur Joke van Leeuwen die de AKO-prijs won en eens te meer liet zien dat vrouwen geweldig kunnen schrijven.

Ook vierden we in 2013 invloedrijke vrouwen. Tijdschrift Opzij maakte een overzicht en riep minister Edith Schippers uit tot machtigste vrouw – een ietwat omstreden benoeming trouwens, maar goed. Management Scope beperkte zich tot de wereld van bestuurders en benoemde commissaris Margot Scheltema als invloedrijkste vrouw van 2013. Het blad hoopt op een positief effect van nieuwe wetgeving rondom vrouwen in besturen:

…als organisaties eenmaal een vrouw binnen hebben, houden ze die kennelijk zo lang mogelijk vast. Om in 2016 aan het quotum te kunnen voldoen van minstens dertig procent vrouwen in de ondernemingstop, zullen er echter nog heel wat meer bij moeten komen. Allereerst zal de Wet bestuur en toezicht wellicht een ruilverkaveling op gang brengen tussen de have too much en de have not enough op de lijst, maar hopelijk manifesteert zich naast de arrivées ook een nieuwe generatie.

Wie weet. Ondanks sombere berichten broeit en bruist het in Nederland, en gebeuren er ook bij ons mooie dingen. Inspirerende voorbeelden te over.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: