Tweede Sekse ontwikkelt computerspel over feminisme

Hoe definieer je ‘winnen’? Dat en meer kom je tegen bij het ontwikkelen van een computerspel over het feminisme. Eén van de blogsters van De Tweede Sekse gaat de uitdaging aan en wil serieus aan de slag. Mensen zijn welkom om ideeën te opperen, zich aan te melden als proefspeler om de game uit te testen, of het spel te helpen programmeren. Feminisme, never a dull moment 😉

Cate Archer in No One Lives Forever, een van de weinige computergames waarin feministische thema’s expliciet aan bod komen.

De blogster, Tikara, schrijft dat ze al tijden, sinds ze in een ver verleden een informaticadiploma behaalde, een onvervuld verlangen had om een feministisch computerspel te ontwerpen. Dat is voor haar niet nieuw. Eerder ontwikkelde ze Just Another Day, waarin je de rol van een gefrustreerde werknemer krijgt die op een gegeven moment knapt. Zo kan het niet langer!

Net als bij andere shooters mag je ieder wapen pakken en gebruiken om te ontsnappen uit het kantoor. Zoals de flessen drank die collega’s stiekem in hun la verstoppen. Daar kun je goeie molotovcocktails van maken. En wie heeft nou niet het verlangen (gehad) om eindelijk op de muren te kalken wat je echt vindt van je baas? Gewone kantoorspullen zullen nooit meer hetzelfde zijn na Just Another Day.

Vanuit een werknemersopstand naar een feministische revolutie is slechts een kleine stap. Toch brengt dit thema nieuwe uitdagingen met zich mee. Zoals winnen. Wanneer is het spel uit en kun je als speler concluderen dat je won of verloor? Hoe ga je om met de diverse stromingen binnen het feminisme? Op welke manier kun je obstakels in het spel verwerken, zoals de media die het feminisme regelmatig zwart maken, of verinnerlijkt seksisme waardoor vrouwen soms hun ergste vijand worden? Hoe maak je de game spannend en meeslepend?

Het idee kent voorlopers. Cate Archer uit No One Lives Forever geldt als één van de weinige feministische games:

while on its surface, No One Lives Forever may be about Cold War spy games and larger-than-life James Bond gunplay, underneath its action-packed exterior is a story about workplace sexism and the women’s liberation movement of the 1960s. No, really!

Kortom, het kán. Belangrijker nog, het kan een leuk en spannend spel opleveren. Alle hulp is daarbij welkom. Je kunt je met ideeën en aanbiedingen als proefspeler melden bij tweedesekse@gmail.com

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: