Douglas legt terreur van de feestdagen bloot

Wil je gepast de feestdagen in, dan kost je dat volgens winkelketen Douglas minstens 723,90 euro (exclusief kapper en feestkleding). Bovendien moet je drie weken van tevoren al beginnen met honger lijden. Geen probleem, want je had toch geen geld meer over voor boodschappen. Alleen dan ben je in 21 dagen party proof. De cosmeticaketen legt het allemaal uit in de meest recente uitgave van ‘Fabulous’, die deze week bij aangesloten klanten op de mat viel.

Het begint met je gezicht strak in de lak zetten. Als je de feestelijke uitstraling van het bloedmooie model op de cover van Fabulous wil, heb je twee soorten oogpotlood nodig, een lippenstift, een foundation en oogschaduw. Deze make-up kost alles bij elkaar 166,50 euro. Douglas geeft keurig de individuele prijzen – de lippenstift kost bijvoorbeeld 25 euro – maar zet dit totaalbedrag er niet bij. Je zou eens kunnen uitrekenen hoeveel weken boodschappen je kunt betalen van die 166,50 euro, en dan besluiten er vanaf te zien. Da’s natuurlijk niet de bedoeling.

Dan het 21 dagen programma om jezelf klaar te stomen voor kerst en nieuwjaar. Het programma ziet er uitputtend uit. Wil je gasten mogen ontvangen tijdens de feestdagen, dan moeten vrouwen van Douglas:

 • op dieet, en vooral suiker vermijden
 • exfoliëren
 • haarmaskers en haarkuur nemen
 • huid scrubben en hydrateren
 • ontharen
 • zelfbruiners smeren
 • nagels lakken, geurtje opdoen,
 • 7 uur van tevoren lippen verzorgen
 • 6 uur van tevoren partyprep
 • 2 uur van tevoren make-up
 • 1 uur van tevoren puntjes op de i
 • 5 minuten van tevoren: fixeren

Dat de winkelketen zeven uur van tevoren je lippen verzorgen als apart punt noemt, is omdat dit een hele operatie inhoudt. Je gaat als vrouw je gasten zoenen! Dat kan zomaar niet. Dat betekent in de zeven uur voorafgaand aan je feestje ieder uur je lippen scrubben en een laagje lipbalsem aanbrengen. Dan moet je je lippen vetvrij maken, en dan pas kun je eindelijk je lippen stiften. Vlak voordat de gasten arriveren. Nou maar hopen dat ze op tijd zijn, want als ze te laat komen valt ‘vijf minuten van tevoren fixeren’ in het water, met huiveringwekkende gevolgen (glimmende huid!!!!)

Bedenk dat vrouwen ook nog eens in de meeste gevallen opdraaien voor het koken van het kerstdiner, en je krijgt een absurd scenario: terwijl je in de stress zit om alles op tijd op tafel te krijgen, moet je er ook nog aan denken om het uur de dampende pannen in je keuken te verlaten en lippenbalsem te smeren. Anders gaat het helemaal fout en bega je een beautyblunder, om in het jargon van Douglas te blijven.

Stress verzekert als je zo moet opereren. En de kosten? Als je bij iedere dag het door Douglas aanbevolen product zou gebruiken, kom je uit op de lieve som van  557,41 euro.  De financiële dijkdoorbraak begint op dag 1 met antioxidanten voor je huid, geleverd door Origins A Perfect World Antioxidant Moisturizer with White Tea (48 euro en sorry, De Zesde Clan heeft deze naam niet verzonnen) en eindigt drie weken later op Lippenstiftdag, met de CK One Color + Liptreat lip kit van 38 euro.

Let wel, dan ben je nog niet naar de kapper geweest, heb je geen kleding of parfum gekocht, heb je ook nog niet het advies opgevolgd om een dagje naar de hammam te gaan, en laten we de kosten van de laatste 6 uur voor het feest even buiten beschouwing.

Zo ziet de schoonheidsideologie er uit, mensen… Inclusief make-up ruim zevenhonderd euro uitgeven in drie weken tijd, een strak leefregime volgen, en tijdens je sociale contacten constant alert zijn op glimmende huidjes, uitgelopen mascara, lippenstiftvlekken en andere beautyblunders. Douglas diende hier als voorbeeld, maar zij zijn absoluut niet de enigen die zulke schoonheidsidealen uitdragen. Vrouwen worden gebombardeerd met oproepen om een bijna onbereikbaar ideaal na te streven. Je zou bijna gaan geloven dat dit alles echt moet.

De boodschap van de cosmetica industrie staat echter in schril contrast met de verzuchtingen van terminaal zieke mensen. Een verpleegkundige, Bronnie Ware, luisterde naar hun verhalen, en schreef op wat mensen achteraf gezien anders hadden willen doen, of gewenst hadden. Daaruit destilleerde ze een kort lijstje levenslessen, met als vijf belangrijkste punten:

 1. de moed hebben om het leven te leiden wat je zelf wilde, niet zoals andere mensen dat wilden
 2. niet zo hard werken – vooral mannen hebben achteraf spijt dat ze niet meer tijd besteedden aan hun partner en kinderen
 3. vaker gevoelens uiten
 4. meer contact houden met vrienden
 5. jezelf gelukkiger laten zijn – Volgens Bronnie Ware zijn mensen bang voor veranderingen en bedriegen ze zichzelf door te denken dat ze gelukkig zijn, maar diep in hun hart weten ze dat het niet waar is. Luister naar dat stemmetje in je binnenste.

Merk op dat hier niets staat over perfecte lippen en beautyblunders. Het gaat om tijd maken voor echtheid en sociale contacten. Je hebt zo’n drie-weken-plan en 166 euro aan make-up helemaal niet nodig. Laat je niet gek maken, doe wat je zelf wilt, bij voorkeur met mensen waar je je prettig bij voelt, en ga stressvrij de feestdagen tegemoet! En als je dan toch als overwerkte, gestresste vrouw geld uit wil geven, doe dan wat filosofe Susan Sontag deed. Boek een luxe kamer in een goed hotel, nestel je comfortabel in bed met een interessant boek, en laat roomservice aanrukken.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: