Vrouwen behoren dienstbaar te zijn, dus we hoeven ze niet te bedanken

Vrouwen behoren dienstbaar te zijn. Dus als een vrouw op het werk iets extra’s doet, of je een dienst bewijst, geldt dat niet als een bijzondere gunst waar de ‘voor wat, hoort wat’ regels gelden. Vanwege die vanzelfsprekende service vallen vrouwen buiten de boot als ze om een gunst van een ander willen vragen, blijkt uit onderzoek  van de Columbia Business School. Daardoor lopen ze kansen en promoties mis.

Onder andere The Guardian vat het onderzoek enigszins cynisch samen onder de noemer ‘het maakt niet uit welk beroep een vrouw heeft, ze zit in de dienstensector‘. In de Verenigde Staten vatten ze de situatie samen als Girl Scout belasting. Je kunt ‘m optellen bij de moederschapsbelasting, oftewel de vermindering in de salarissen van vrouwen zodra ze een kind baren.

Je hebt als vrouw maar te leveren, en niemand die met z’n ogen knippert. Als een man daarentegen iets extra’s doet, heet het werk en valt het op. Dat is de dubbele moraal die de Columbia Business School blootlegde. Bewijst een man de ander een dienst, dan weet deze persoon dat er iets bijzonders gebeurde. Hij of zij kreeg een gunst. Wil die gunsten verlenende man daarna iets, dan verleent de ander ook een gunst en is de balans hersteld.

Vrouwen kampen echter met een ‘gunstenschaarste’, omdat mensen wat zij doen niet zien als werk of als een gunst. Ze zijn tijd en energie kwijt en krijgen er niets voor terug. Natuurlijk kun je je (terecht) bekocht voelen en acuut ophouden met extra service verlenen. Die handelswijze kent echter risico’s, analyseert de Engelse krant The Guardian:

Some suggest not doing as many favors, which, while it might reduce the problem of unappreciative recipients, won’t actually solve it. Some suggest being a little more insistent on credit when doing a favor, which might work though it sounds exhausting; a favor is not a rug in a Moroccan souk where haggling is appropriate. Some suggest just getting used to being taken for granted, but women have had thousands of years to acclimate to that state of affairs, and it hasn’t been terribly successful.

Verandering begint bij het expliciet maken van ongeschreven regels, en bewustwording. Wat vinden we hiervan, en wordt het niet eens tijd voor een einde aan de dubbele moraal? De Zesde Clan schaart zich aan de kant van de veranderaars. En jij?

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: