Bedrijven blijven zwangere vrouwen discrimineren

Bijna de helft (45%) van alle zwangere vrouwen in Nederland maakt mee dat werkgevers haar tijdelijke contract niet verlengen, haar taken uithollen, uren verminderen, of andere maatregelen nemen waaruit blijkt dat ze niet meer welkom zijn als serieuze werkneemster. Schokkende resultaten, want bedrijven maken op die manier verboden onderscheid naar geslacht. Werkgevers discrimineren echter ongehinderd verder, blijkt uit oordelen van het College voor de Rechten van de Mens.

Het ultieme schrikbeeld van Nederlandse werkgevers: een zwangere medewerkster. De horror! De horror!

Neem ArboNed B.V. Toch een organisatie waarvan je zou verwachten dat ze weten hoe het hoort. Nee dus. ArboNed verlengde het arbeidscontract van een casemanager met een jaar, omdat ze zo goed functioneerde. In dat tweede jaar waagde de vrouw het echter om zwanger te worden. Prompt deelde het bedrijf haar mede dat haar contract niet werd verlengd ‘vanwege bedrijfseconomische redenen’, én omdat ze niet goed zou functioneren.

Vreemd, want de vrouw had eerder te horen gekregen dat ze goed werk leverde. Ook stonden er binnen ArboNed verschillende vacatures voor de functie van casemanager open. Dus hoezo ‘bedrijfseconomische omstandigheden’? Het bedrijf zocht nota bene casemanagers. Zolang ze maar niet zwanger waren, blijkbaar. Kortom, verboden onderscheid op grond van geslacht, oordeelde het CVRM.

Projectwise B.V. maakte het nog bonter dan ArboNed. Tot twee keer toe stuurde het bedrijf dezelfde medewerkster de laan uit, toevallig steeds nadat ze vertelde dat ze zwanger was. Beide keren verlengde het bedrijf haar contract zonder opgaaf van redenen niet. Het bedrijf ontsloeg haar, om haar vervolgens zonder enige verklaring opnieuw in te huren. En weer te ontslaan. Het College moet niets van die werkwijze hebben:

Het College is van oordeel dat sprake is van een zodanige samenhang tussen het niet verlengen van de arbeidsovereenkomsten en de zwangerschappen van de vrouw, dat deze samenhang moet worden aangemerkt als een feit dat onderscheid op grond van geslacht vanwege zwangerschap kan doen vermoeden.

Het bedrijf probeerde nog onder een vonnis uit te komen door te beweren dat de vrouw niet goed functioneerde op haar werk. Als kamermeisje moest ze bijna vier kamers per uur schoonmaken en dat zou ze niet hebben gedaan. Projectwise B.V. kon die beschuldiging echter op geen enkele manier onderbouwen met wat voor bewijs dan ook. Kortom, schuldig. Verboden onderscheid naar geslacht.

Net als vrouwen met een tijdelijk contract, vormen stagiaires ook een kwetsbare groep. Bedrijven maken daar soms misbruik van. Je zou denken dat de organisatie die stagiaires plaatst, daar alert op zou zijn. iStage liet het er echter bij zitten en beschermde een vrouw onvoldoende tegen discriminatie door een bedrijf. De vrouw wilde, toen bleek dat ze zwanger was, haar stageperiode inkorten. Waarna het inlenende bedrijf besloot haar te weigeren. iStage ging daarin mee en liet de vrouw op die manier aan haar lot over. Verboden onderscheid naar geslacht, oordeelde het College.

De Arbeidsinspectie zou er goed aan doen het Nederlandse bedrijfsleven op de vingers te kijken. Er gebeurt veel, heel veel, wat totaal niet door de beugel kan. Waaronder het ontslaan van zwangere vrouwen. Tijd dat hier daadkrachtig tegen wordt opgetreden.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: