Als tieners sterven is dat hun eigen schuld????

Sterven tijdens de bevalling is de belangrijkste doodsoorzaak voor tienermeiden wereldwijd. Dat becijferden de Verenigde Naties. Ze schatten dat dagelijks 200 meiden dood gaan omdat ze veel te jong, en onder slechte omstandigheden, een kind moeten baren. De VN wil dat landen strengere maatregelen nemen tegen kindhuwelijken en jong moederschap. Daarbij helpt het niet dat meiden vaak zelf de schuld krijgen van hun zwangerschap en de gevolgen.

In landen als Bangladesh, Chad, Guinea, Mali, Mozambique en Niger krijgt een op de tien meisjes een kind voordat ze zelf de leeftijd van vijftien jaar heeft bereikt, maken de VN duidelijk in hun rapport. Te vaak kan hun lijf zo’n zware aanslag niet aan, en bezwijkt het meisje. Dat maakt het extra pijnlijk dat campagnes nogal eens de schuld bij meisjes zelf leggen:

“Al te vaak veroordeelt de maatschappij het meisje voor de zwangerschap”, aldus UNFPA-directeur dokter Babatunde Osotimehin. “De realiteit is dat tienerzwangerschap meestal niet het resultaat is van een bewuste keuze, maar eerder van het gebrek aan keuzes en van omstandigheden buiten de controle van het meisje. Het is een gevolg van weinig of geen toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, kwalitatieve informatie en gezondheidszorg.”

Goh, waar hebben we dat eerder gehoord? Het slachtoffer de schuld geven lijkt wijd verbreidt als het gaat om meisjes, vrouwen, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt. Daarvoor hoef je niet af te reizen naar een ontwikkelingsland. De dubbele moraal begint hier, in eigen land. Vooral meisjes lijden daaronder, omdat zij veel vaker dan jongens te maken hebben met stereotypering, negatieve waardeoordelen, beschuldigingen en hardvochtige reacties. Het ligt een beetje aan cultuur en religie hoe zwaar de druk op meisjes is, maar in alle gevallen wijzen mensen met hun vingertje naar haar, en niet naar hem.

De Verenigde Naties hebben dit in de gaten. De organisatie neemt gender en rolpatronen expliciet op in hun rapport. En roept landen op om onderliggende oorzaken aan te pakken.  Zolang veel samenlevingen meisjes beschouwen als nutteloze kostenposten, en een risico voor de goede naam van de familie, blijven ze ten prooi vallen aan vroege uithuwelijking en tienerzwangerschappen. Meisjes tot hun achttiende op school houden, meisjes meer op waarde schatten, families ondersteunen om meiden een betere start te geven, dat soort maatregelen kunnen het tij keren. Wie weet hoeven we dan niet iedere dag 200 jonge meiden te begraven.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: