Zussen uit Botswana schrijven geschiedenis

Vier bejaarde zussen schreven geschiedenis in Botswana. Ze waren het er niet mee eens dat een neef het familiehuis zou erven, waarna zij op straat zouden belanden. Ze vochten de traditionele zeden aan. En wonnen. Het hoogste gerechtshof van het land besloot dat de traditie ongrondwettelijk was. Niet alleen kunnen ze nu in hun huis blijven wonen, ze zorgen er ook voor dat andere vrouwen sterker staan.

Een vrouw uit Botswana onderhoudt de muren van haar huis.

De vrouwen, van wie de jongste 68 en de oudste 83 jaar is, wonen al hun hele leven in een complex van verschillende woningen in het stadje Kanye. Na de dood van hun vader verzorgden ze hun moeder en renoveerden verschillende woningen met eigen geld.

Alles veranderde echter toen ook hun moeder stierf, in 1988. Op dat moment zou, volgens de traditionele gewoonten, een man alles erven. In dit geval een neef van de vier zussen. Deze man won de allereerste rechtszaak en wilde er toe overgaan om de bejaarde vrouwen het terrein af te jagen. De vrouwen gingen in beroep en kregen van alle hogere gerechtshoven gelijk. Tot aan het allerhoogste hof aan toe.

Inwoners van Botswana reageerden verdeeld op het vonnis. Sommigen vinden dat de vier zussen hun cultuur verwerpen. Anderen wijzen erop dat een cultuur niet statisch is – gewoonten veranderen in de loop der tijden. Bovendien kun je erachter komen dat een cultuur onrecht in stand houdt, en dan moet je er iets aan doen:

African cultural expert Moses Twala, of the Kara Heritage Institute, believes this ruling should compel traditional leaders to take a closer look at what they are doing. […]  He argues that women are as capable of carrying that responsibility as males. “A family is not one person only who is a male. Females also play a very big role also in uniting the very same family even when males are present,” he told the BBC.

De uitspraak in de zaak van de vier zussen doet recht aan die belangrijke rol. Eén van hen, de tachtigjarige Edith Mmusi, hoopt dat het vonnis andere vrouwen moed geeft:

Back in Kanye, Ms Mmusi is hopeful that the case will inspire other women to stand up for what they believe in. “It will give them motivation and comfort that they are not the only ones going through that, where they are. We hope they will say: ‘These women took action and they won’ and do the same too. We are overjoyed,” she says.

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: