Een goede week voor vrouwen

Alice Munro wint de Nobelprijs voor literatuur! President Obama benoemt voor het eerst in honderd jaar een vrouw tot hoofd van de Federal Reserve! Malala Yousafzai wint prijs na prijs! Ja, eindelijk eens een goede week voor vrouwen.

Malala Yousefzai blijft de gemoederen bezig houden. Ze won eerder al de Internationale Kindervredesprijs 2013, en kan nu ook de Sacharov prijs voor vrijheid van denken in ontvangst nemen.  Waarom? Omdat ze als kind/jonge puber in een oerconservatieve streek in Pakistan op durfde te komen voor het recht op onderwijs voor meisjes. Prompt probeerden de Taliban haar te vermoorden. Niet alleen overleefde ze de aanslag, maar een jaar later richtte ze ook het Malala Fonds op om onderwijs voor meisjes te steunen. Bijvoorbeeld door arme families geld te geven, zodat hun dochter naar school kan in plaats van thuis de keuken te schrobben.

De Canadese auteur Alice Munro schrijft korte verhalen over zo op het oog alledaagse situaties. Vrouw, korte verhalen, huis tuin en keuken onderwerpen, meestal eindigt je boek dan ongelezen in de ramsj. Prestigieuze prijzen win je er al helemaal niet mee. Wie wil dat geneuzel nou lezen? Damesliteratuur, gaaaaaap…. Nee, haar weg naar de top was niet makkelijk, signaleert collega-auteur Margaret Atwood. Munro bleef echter gestaag doorschrijven. Vele lezers én het Nobelprijs comité erkennen nu haar talent. Dat leidde tot de Nobelprijs voor de literatuur.

En dan is daar Janet Yellen. De Senaat moet het nog goedkeuren, maar als het aan president Obama ligt wordt zij de eerste vrouw ooit die aan het roer komt van het systeem van centrale banken in de V.S. In het geval van Yellen zit er misschien een addertje onder het gras. De BBC analyseert haar benoeming en vreest dat ze klaar gestoomd wordt voor een val van de glazen klif. Haar benoeming komt namelijk op een precair moment. De Amerikaanse politiek ligt stil, de ruziënde partijen kunnen het niet eens worden over de hoogte van het regeringsbudget, en de Fed maakt zelf ook grote veranderingen door. Yellen zou wel eens kunnen eindigen als de veredelde schoonmaakster, die de troep van vechtende mannen moet opruimen. Geen prettig vooruitzicht. Maar toch. Voor het eerst in honderd jaar een vrouw. Wow!

Verder nog in deze positieve week:

  • Engeland telt in de top honderd van grootste bedrijven nog slechts vijf ondernemingen met een honderd procent mannelijk bestuur. Dankzij Melrose, waar Liz Hewitt het mannenteam komt versterken. Hewitt werkte eerder al zes jaar als directeur bij een onderdeel van Smith & Nephew.
  • Claudia Paz y Paz werd twee jaar geleden benoemd tot de eerste vrouwelijke operrechter van Guatemala. Ze begint naam te maken als een bestrijder van het geweld en de corruptie in haar land. Ze geeft daarbij speciale aandacht aan geweld tegen vrouwen. Kon je een vrouw tien jaar geleden gerust in elkaar meppen, nu telt het land twee wetten die huiselijk geweld verbieden en vrouwen rechten geven.
  • Voor het eerst wint een vrouwelijke regisseur de Stockholm Lifetime Archievement Award. De prijs ging naar Claire Denis, onder andere bekend van Chocolat en 35 Shots of Rum. Ze ontvangt de prijs in november, tijdens het internationale filmfestival van Stockholm.
Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: